arnold-son-time-pyramid-

Arnold & Son Time Pyramid

Arnold & Son, jedna od švicarskih manufaktura visoke klase i ove godine nastavlja sa predstavljanjem vrhunskog modela “Time Pyramid” iz 2013, ali u nešto pristupačnijem izdanju od čeličnog kućišta. To je ujedno jedna od rijetkih manufaktura koja gotovo cijelu svoju paletu modela nudi u kućištima od plemenitih materijala ili čelika, ovisno o tome što kolekcionari preferiraju. Iako zlato i platina ipak pružaju neku dozu prestiža i luksuza, čelik je daleko jednostavniji i bolji po pitanju izdržljivosti, poliranja i naravno cijene.

Poprilično je jasno iz kojeg je razloga ovaj vrhunski mehanički sat dobio ime Time Pyramid. Dizajniran, proizveden, i ručno uređen A&S 1615 mehanizam trokutaste arhitekture predstavlja sam vrh horologije, bilo po pitanju atraktivnog dizajna ili razine detalja po pojedinim komponentama. U odnosu na konkurenciju koja u ovom cijenovnom razredu nudi cijeli niz komplikacija poput annual kalendara, split second chronographa ili prikaza Mjesečevih mijena, glavna komplikacija Time Pyramid-a je upravo način na koji je mehanizam sastavljen. Iako je debljina mehanizma svedena na svega 4.4mm, zahvaljujući raznim slojevima koji osim zupčanika, poluga i mostova uključuju i safirne ploče, mehanizam ima nevjerojatnu dubinu i 3D efekt. Sustav zupčanika koji pokreće sve komponente mehanizma, između ostalog i kazaljke, je napravljen linearno i po vertikali, te spaja dvije glavne opruge koje se nalaze na dnu, i nemirnicu na samom vrhu “piramide”.

Svaki višak metala na pojedinoj komponenti je uklonjen, kako bi se maksimalno mogao vidjeti mehanizam iz svih kuteva. Jedina značajnija komplikacija koju ima ovaj mehanizam je rezerva snage, i ona je prikazana u obliku dvije valovite kazaljke na obje strane brojčanika. Međutim, rezerva snage nije izvedena na na način na koji smo navikli kod konvencionalnih mehanizma. U ovom slučaju, glavna opruga služi za pokretanje komponenata mehanizma, dok druga opruga služi kao rezerva glavnoj opruzi. Kako napetost glave opruge opada, tako ulogu glavne opruge preuzima sekundarna opruga. Na taj način se rezerva snage troši linearno, čime se postiže dulja konstanta amplitude nemirnice te mehanizam dulje vremena ostaje vrlo točan. Ovakav genijalan sustav sa dvije opruge tako omogućuje rezervu snage preko 90 sati.

Čelično kućište Time Pyramid-a je promjera 44,6mm, a kako bi postigli savršenu simetriju, Arnold & Son je postavio vrlo plitku ali i široku krunicu na 6h. Da se nadovežemo na prvu rečenicu iz ove najave gdje smo spomenuli riječ “pristupačniji” po pitanju cijene: dakle, iako cijena čeličnog modela još nije poznata, trebala bi biti drastično niža od 40.000$ koje bi trebali izdvojiti za zlatni model. Puno novaca, ali predlažem da još jednom pogledate mehanizam, mislim da će vam biti odmah “pristupačniji”.