dscf3141

Luminox Deep Dive 500 *RECENZIJA*

Nakon nekoliko godina razvijanja i testiranja raznih modela satova, Luminox je predstavio na tržištu svoj prvi pravi ronilački sat. U nastavku pročitajte detaljnu recenziju ovog modela.

Luminox brand potiče iz SAD-a, iz kraja 80′ godina kada su među prvima na tržištu predstavili svoje modele sa tricijskim ampulama (nešto o tome kasnije). Vjerojatno najpoznatiji model koji je ujedno i popularizirao Luminox brand potiće iz 3000 serije, a najpoznatiji je po činjenici da ga i dan danas koriste pripadnici elitnih postrojbi Navy SEAL’S-a, kao i američke Obalne straže. Međutim, ta serija satova, kao i nasljednici tog modela su većinom bili napravljenih od laganih kompozitnih materijala i koristili su švicarske kvarcne mehanizme. Iako su bili poprilično izdržljivi satovi, nedostatak krunice na navoj i relativno slabija otpornost kućišta na udarce nisu baš ulijevali povjerenje vlasnika (neovisno o tome što su ti satovi nebrojno puta dokazano preživjeli najgore moguće uvjete, kao i dubine do 200m).

Luminox je odlučio malo uozbiljiti svoju ronilačku linju satova i predstavio je svoj prvi pravi ISO 6425 certificirani ronilački model – Deep Dive 500m. Gledano sa bilo kojeg aspekta, sat je naprosto ogroman. Promjer bez krunice raste do 45mm, debljina je nešto ispod 17mm a dužina kućišta staje na 47mm. Poprilično teško i masivno PVD kućište stoji čvrsto na zapešću, a sve zahvaljujući heavy duty gumenom remenu čiji promjer raste do ogromnih 28mm kod prihvata za remen. Iako bi prema dužini kućišta pomislili da sat može ići na manja zapešća, to jednostavno nije slučaj. Kako bi kućište sata stabilno ležalo na ruci, konstrukcijski je riješeno da se remen ne može pomicati kod prihvata. Tako remen služi kao sidro, i sat stoji čvrsto na zapešću. Nedostatak toga je što osobe sa nešto manjim zapešćima (17mm ili manje) mogu imati problema jer im sat može raditi efekt zamašnjaka na ruci.

Sat nije dizajniran u cilju osvajanja nagrada ili da bude modni dodatak. Radi se o ozbiljnom ručnom instrumentu koji je namijenjen kao backup ili kao primarni vremenski instrument za podvodne radove ili istraživanje morskog dna do dubine od 500m. Kompletna površina kućišta je premazana polu-mat PVD crnim premazom i jedini kontrastni elementi su oni koji i trebaju biti najviše uočljivi – podjele na luneti i satni indikatori. Jedan element koji na ovom modelu briljira je zaštita krunice. Dizajnom malo podsjeća na Panerai Luminor kolekciju, ali zapravo ima dvostruku ulogu. Prva je da štiti krunicu na navoj od eventualnih udaraca u koraljne grebene ili tešku ronilačku opremu, a druga je da služi kao kočnica za lunetu. Naime, da bi mogli uopće koristiti lunetu, potrebno je otvoriti polugu, namjestiti lunetu i zaključati ju polugom iz karakterističan i jasan “KLIK” zvuk.

Brojčanik, iako relativno malih dimenzija u odnosu na dimenzije sata, ne razočarava. Bijeli indikatori su dovoljno veliki i čitljivi za čitanje iz daljine, a satna i minutna kazaljka, zahvaljujući različitim dimenzijama omogućavaju precizno čitanje sa chapter ringa. Luminox ne bi bio Luminox bez svoje karakteristične iluminacije, bazirane na tricijskim staklenim ampulama. Tricij je radioaktivni izotop vodika, zatvoren i siguran u staklenim ampulama ujedno sa iluminacijskom bojom. Emitira bezopasne beta čestice, koje prilikom “sudaranja” sa iluminacijskom bojom izazivaju emitiranje svjetlosti. Upravo zato takva iluminacija ne treba vanjski izvor svjetlosti, i može trajati do čak 25 godina. Po jedna staklena ampula je stavljena na svaki indikator, uz izuzetak minutne kazaljke i indikatora na 12h. Na te lokacije su postavljene dvije, odnosno tri ampule u drugoj boji (na ovom modelu u plavoj), kako bi se mogli orijentirati po brojčaniku u mraku ili pod vodom. Ako ne računamo logotip, sekundarka na brojčaniku je jedini element koji unosi malo boje u ovaj ozbiljan crno-bijeli stealth dizajn.

Što se tiče mehanizma, Luminox se odlučio na ETA 2826-2, izvedenicu popularnog i provjerenog 2824 mehanizma koji se razlikuje jedino po većem prozoru za datum, pa je time i nešto čitljiviji. Taj mehanizam se već nebrojno puta pokazao kao izuzetno pouzdan i točan mehanizam, kao što je i pokazao na testu. Odstupanje od šest sekundi dnevno je odličan rezultat, jer ipak se ne radi o COSC rangu ETA mehanizama.
Pozadina mehanizma je zapravo jako lijepo uređena, a to je detalj koji se ne vidi često na pravim, hardcore ronilačkim modelima. Uz kompletnu tehničku specifikaciju ovog modela, na pozadini se nalazi ugraviran obris ronilačke maske. Detalj koji nema nikakvu praktičnu funkciju, ali zaista ga je lijepo vidjeti.

Napredak kod Luminoxa se također vidi u pakiranju, koje je odrađeno vrhunski i u skladu sa tematikom ovog ronilačkog modela. Vanjska kartonska kutija sadrži svu kompletnu dokumentaciju, certifikate, pa čak i skraćenu dokumentaciju ISO 6425 norme. Unutrašnja kutija je istog dizajna kao i popularna Pelican vojna kućišta i osim što je vrlo atraktivna, može jako dobro poslužiti kao zaštitno kućište za fotoaparat ili mobilni uređaj.

Za jednog ozbiljnog divera koji treba zbilja neuništiv komad opreme koji bude čitljiv u gotovo svim uvjetima, ovo je jedan od boljih izbora. Međutim, treba imati na umu da ovakav komad opreme zahtjeva i pravu ruku. To je sat koji definitivno neće proći neprimijećen, ne samo zahvaljujući dimenzijama, nego i briljantnom military dizajnu.
Deep Dive 500 je dobavljiv preko našeg zastupnika za Luminox – Silvertime.