Piaget-Altiplano-38mm-900P-2_zpsb7e08ba1

Piaget predstavio najtanji mehanički sat u povijesti urarstva

Definicija pojma “ultra tanko” je dobila novu težinu u svijetu urarstva. Piaget, švicarski proizvođač satova i planetarno poznat po predstavljanju najtanjih satova je ponovno pomaknuo granice inženjerstva i urarstva te stvorio najtanji mehanički sat nevjerojatne debljine od svega 3,65mm. U nastavku pročitajte detalje vezane za novi Altiplano 900P.

Piaget je već dugi niz godina (točnije od 1957.) opsjednut pojmom ultra tankog sata. Kada svi drugi proizvođači teže većim, jačim, debljim i dubljim atributima, Piaget se slijepo drži svojih načela u težnji stvaranja najtanjeg sata na svijetu. I to su uspjeli, čak dvanaest puta do sada sa svojih 23 in-house mehanizama. Međutim, od kako je prošle godine Jaeger LeCoultre bacio rukavicu predstavivši najtanji sat, model Master Ultra-Thin Jubilee sa debljinom od 4.05mm, Piaget je naglo ubrzao razvoj svog novog kalibra 900P na kojem se intenzivno radi već tri godine.

Probajte pronaći neki predmet blizu vas, okvirne debljine 4mm. I sad zamislite da u tu debljinu morate ugurati kućište, staklo, kazaljke, prihvate za remen i mehanizam od 145 komponenti koji će imati rezervu snage od 48 sati. Vjerujem da će vam od same pomisli na te brojke cijela stvar izgledati nemoguća, i vrlo vjerojatno niste ni daleko od toga. Kako bi stvorili najtanji mehanizam na svijetu, inženjeri u Piaget-u su morali u potpunosti promijeniti način izrade mehanizama. U klasičnim satovima, mehanizam je napravljen na temelju, tkz. mainplate-u na kojem se nalaze sve komponente. Međutim, takvim načinom izrade se nikako ne bi mogli približiti Jaegerovom rekorderu, stoga su krenuli u totalno drugom smjeru ne bi li srezali tih nekoliko dodatnih milimetara.

Rješenje problema je u principu vrlo jednostavno (sada kada ga znamo 🙂 ). Poklopac kućišta istovremeno može poslužiti i kao mainplate na kojem se nalaze sve komponente tako da se praktički može dosta uštediti na debljini. Pojedine komponente 900P  mehanizma su stanjene do nevjerojatnih debljina, pa tako pojedini zupčanici imaju debljinu od svega 0,12mm.  Brojčanik novog Altiplano modela je pomaknut na lijevu stranu dok se na suprotnoj strani nalaze sustav za navijanje i nemirnica mehanizma. Iako je takav razmještaj pojedinih elemenata vrlo atraktivan, konstrukcijski gledano, to je i jedini način da se postignu zacrtani gabariti mehanizma. Brojčanik, sustav za navijanje i nemirnica su na potpuno istoj razini, jer bi bilo kakvo odstupanje moglo uzrokovati problem sa izrazito nisko postavljenim safirnim staklom.

Iako se ultra-thin satovi po nekim novim standardima kreću oko promjera od 40mm, Piaget se ipak odlučio na elegantnih 38mm u kućištu od bijelog zlata. Pojedine komponente mehanizma, kao i brojčanik su antracit boje, i vrhunski se uklapaju sa crnim aligator remenom. Biti rekorder u u bilo kojoj sferi urarstva znači i visoku cijenu, što je nažalost i slučaj kod ovog modela. Iako službena cijena nije navedena, prema nekim izvorima trebala bi se kretati između 20.000 i 30.000 dolara (bez poreza naravno). Možda nije najbolji izbor za svaki dan, ali za kakvu svečanu priliku, zbilja jedan od boljih primjeraka!