PAM00557-Detail-4_zpse950a476

SIHH 2014: novi Panerai model za ljevake

Zahvaljujući uspjehu ultra popularnog Luminor PAM 372 modela, Panerai je za 2014. godinu najavio izlazak iste verzije namijenjene ljevacima. Destro (lijevi) Panerai modeli imaju posebno mjesto u povijesti manufakture, s obzirom da su vrlo rijetki i većinom dolaze u limitiranim serijama. PAM557 je tako rađen na uzoru originalnih ronilačkih modela koji su bili namijenjeni za ronioce talijanske mornarice. U to vrijeme, ronioci su uz sat obavezno koristili dodatne instrumente poput kompasa i dubinomjera, tako da su često nosili sat na desnoj ruci. Kako bi im se olakšalo korištenje satova i sinkronizacija, Panerai je radio specijalne, destro verzije Luminor modela koje su imale krunicu na lijevoj strani.

Kod većine proizvođača satova, postoje određeni modeli koji se mogu nazvati ikonama branda koji predstavljaju. Primjerice kod Rolexa su to Submariner i DateJust, kod Omege Speedmaster Professional, kod Cartier-a je Santos.  PAM 372, kao i novi PAM 557 definitivno predstavljaju ikonu Panerai branda. Za početak, rađeni su u istom obliku i istoj dimenziji kućišta od 47 mm kao i originalni primjerci a čak je i poklopac sata modificiran na način da podsjeća na cushion kućišta iz Radiomir serije, predstavljene 1936. godine. Element koji je najviše upečatljiv kod Panerai modela je svakako brojčanik. Pravi, originalni Luminor modeli su bili Base modeli, dakle bez ikakvih komplikacija pa čak i sekundarke. Na brojčaniku su samo detalji koji su najvažniji – sati i minute. Ništa više i ništa manje!

Brojčanik je napravljen u “sendvič” konfiguraciji, točnije od dvije metalne ploče od kojih donja ima premaz SuperLuminove, dok gornja ima izrezane satne podjele kroz koje se emitira svjetlost u mračnim prostorima. Uz to što je ovakav proces nanošenja iluminacije daleko jednostavniji, dodatni plus je što zbilja odlično izgleda kada gledate brojčanik pod kutem. Mehanizam je identičan kao i kod 372 modela, a radi se o ručno navijanom Panerai cal. P.3000 in-house mehanizmu sa dvije glavne opruge koje omogućuju rezervu snage od tri dana. Jedna od karakteristika mehanizma je mogućnost pomicanja satne kazaljke bez zaustavljanja mehanizma, što će jako dobro doći vlasnicima koji često putuju iz jedne u drugu vremensku zonu.

Detalji oko izlaska novog Destro PAM 557 modela još nisu poznati, ali po nekim pretpostavkama sat bi trebao biti dobavljiv u prvom kvartalu 2014. godine po sličnoj cijeni PAM 372 modela (cca 60.000 kn).