dscf2559

Louis Erard 1931 Skeleton *RECENZIJA*

“Oho, ovo izgleda skupo…”! Ovako je otprilike zvučao moj prvi komentar nakon otvaranja kutije dress modela koji je nedavno stigao na recenziju iz Dicte, službenog zastupnika za Louis Erard. Kao i prijašnji model koji je bio na testu prošle godine, i ovaj spada u “1931” kolekciju koja je fokusirana na tradiocionalne modele iz povijesti branda. Međutim, testiran “dress-skeleton” model je dijametralno suprotan od sportskog, mat crnog navijača iz prošle godine koji je više primjeren sportskom “štihu”. U nastavku možete pročitati ostatak recenzije.

Visoko polirano kućište, mat kožni remen sa sjajnom kopčom, te kompliciran brojčanik sa mnoštvom kazaljki, indikatora i zupčanika jednostavno zrači elegancijom i fokusira poglede znatiželjnih očiju direktno na zapešće. Sat je vrlo atraktivan i uočljiv, iako je skromnih dimenzija za današnje pojmove. Nešto iznad 40mm u promjeru, odnosno 43mm sa uključenom krunicom je optimalan razred za dress satove ukoliko ciljamo na to da ga možemo bez problema sakriti ispod rukava košulje ili odijela.

Već spomenuto čelično kućište poliranog finiša je više-manje plosnatog dizajna, sa vrlo malo zakrivljenim prihvatima za remen. Razlog tome je relativno malena udaljenost između prihvata (još znana kao “lug to lug”) te iznosi 45mm. To je naročito dobro za buduće vlasnike koji imaju nešto manje i uže zapešće jer će im se ovaj model sigurno udobno smjestiti na ruci.

Element koji najviše upada u oko i koji će sigurno biti glavna tema razgovora je brojčanik, odnosno nepostojanje istog. Skeletonizacija brojčanika i pokazivanje unutrašnjosti mehanizma je u zadnje vrijeme vrlo aktualan trend, pogotovo u satovima višeg cjenovnog ranga. Brojčanik je funkcijama podijeljen na tri dijela, gdje je gornji dio fokusiran na prikazivanje tekućeg mjeseca i dana u tjednu, dok je suprotna strana rezervirana za prikaz Mjesečevih mijena. Polirano crne dauphine kazaljke su zadužene za prikaz lokalnog vremena a datum u mjesecu je prikazan preko četvrtke kazaljke na vanjskom rubu brojčanika. Iako bi ovakav layout asocirao na to da ovaj model posjeduje annual kalendar komplikaciju, to nažalost nije slučaj. Prebacivanje datuma sa 30. na 31. u mjesecu ćete ipak ručno morati prebacivati i to uz pomoć minijaturnih pušera na boku kućišta.

Podešavanje datuma i Mjesečevih mijena je zapravo jako jednostavno, samo je potrebno obratiti pozornost u kojem su položaju kazaljke kako ne bi došlo do oštećenja mehanizma. Međutim, ukoliko podešavanje obavljate u jutarnje sate (odnosno AM), problema neće biti jer se mehanizmi koji pokreću Mjesečeve mijene i datum aktiviraju u kasnijim popodnevnim satima.

S obzirom da je prednja strana brojčanika skeletonizirana, vidljiv je dobar dio mehaničkih “organa”. Za mehanizaciju je zadužen provjeren i pouzdan ETA 2824 sa Dubois Depaz 9000 calendar modulom. Radi se o mehanizmu koji je već dugo godina na listi vrlo kvalitetnih i dobrih mehanizama te ne zahtjeva pretjerano ili posebno održavanje. ETA se potrudio oko detalja mehanizma, pa su tako pojedini mostovi i mainplate ukrašeni perlage finišom, centar rotora je ukrašen Côtes de Genève reljefom i svi elementi vidljivi sa prednje strane imaju fino brušenu površinu. Rezerva snage se kreće oko 40 sati koja se napuni za svega par sati nošenja. Naravno, ovi mehanizmi imaju i mogućnost ručnog navijanja, ukoliko je to potrebno. Prednja i zadnja strana je opremljena safirnim staklima, tako da možete uživati u mehanici kada vam sat ne služi kao instrument za pokazivanje vremena.

Na sreću, krunica je normalnih dimenzija (kontra standarda na dress satovima), a s obzirom da nema nikakvih zaštita na kućištu, vrlo je udobna za korištenje i namještanje funkcija na satu.
Iluminacija nažalost nije prisutna na ovom modelu, što je i za očekivati. Makar ako prelazite sa klasičnog sata, odnosno brojčanika, tada je ipak potrebno neko vrijeme za prilagodbu. Crne kazaljke u kombinaciji sa srebrnom reflektirajućom površinom mehanizma nisu idealna kombinacija za trenutačno čitanje vremena, ali sve je stvar navike. Sat je izuzetno atraktivan na ruci, pa možemo i malo zažmiriti na taj nedostatak.

Crni mat kožni remen sa aligator uzorkom je zadovoljavajuće kvalitete, iako bi mogao biti nešto deblji pri kraju remena. Kućište nema neki unikatan prihvat remena, tako da se možete poigrati i sa drugim bojama, samo imajte na umu da promjer remena mora biti 21mm. Friction double deployant kopča je vrlo ugodna i u pravilu vrlo jednostavna za održavanje i podešavanje.

Dakle, kome je ovaj Luis Erard namijenjen? Za nekoga tko traži ozbiljniji sat sa svečane prilike ili poslovne sastanke, a da pritom ne treba prodati nešto od pokretne imovine, ovo je jako dobar i logičan izbor. Ovaj model možete probati u Dictinim poslovnicama, a kupiti ga možete preko službenog WEB Shopa.