Bild 136

Nomos novim modelom hrabro cilja na luksuzni segment tržišta

Njemački proizvođač satova iz poznate pokrajne Glashutte je od danas u svojoj bogatoj kolekciji uvrstio i prvi high-end primjerak kojim cilja na malo jače “igrače” na luksuznom tržištu. Međutim, predstavljanje ovakvog modela je pomalo kontradiktorno filozofiji koje se drži Nomos. Taj “Bauhaus” proizvođač je dugi niz godina proizvodio vrhunske satove sa svojim in-house mehanizmima koji su cijenom bili poprilično prihvatljivi, barem u odnosu na konkurenciju koja slične satove naplaćuje višestruko više. Detalje o novom Nomos Lambda modelu pročitajte u nastavku.

Lambda je u kratkim crtama – predivan sat u bilo kojem pogledu. Gabaritima od 42mm u promjeru i 8,9mm debljine je u “zlatnoj sredini” koja stoji na svakoj ruci, neovisno o tome kojih vam je dimenzija podlaktica. Brojčanik je najljepši dio svakog Nomosa, pogotovo ako ste fanatik za minimalističkim dizajnom. Kazaljke debljine igle se savršeno stapaju sa ultra tankim indikatorima po brojčaniku, ispod samog centra se nalazi mala sekundarka, a gotovo cijelom gornjom polovicom dominira ogroman indikator rezerve snage.

Ako malo bolje pogledate desni kraj brojčanika, možete uočiti “84 Stunden”. Da, rezerva snage ovog ručno navijanog modela iznosi nešto više od tri dana, taman dovoljno kako bi “preživio” vikend bez navijanja. Luneta je toliko tanka da je praktički i nema, kao da iz brojčanika direktno izlaze zakrivljeni prihvati za remen.

Krenimo na vjerojatno najljepši detalj, in-house mehanizam cal. DUW 1001. Nomos je inače jedan od rijetkih brandova koji se može pohvaliti pristupačnim cijenama za svoje ih-house mehanizme. Ovaj je naravno izuzetak. Ako gledamo čisto dizajn, točno se može vidjeti utjecaj brandova iz pokrajne Glashutte. Sunburst Côtes de Genève, 3/4 plate, ručno gravirani most nemirnice sa swan neck regulacijom…na prvu bi ga odmah zamijenili sa Lange ili Glashutte Original mehanizmom. Mehanizam je debljine od svega 3,4mm, ima 29 rubina i nemirnica mu radi na standarnih 21,600 bph.

Nakon svega, dolazimo do cijene. Kod ovog modela ne možete birati čelik, ograničeni ste ili na bijelo ili žuto zlato radi kojeg ćete morati izdvojiti nešto više od 18.000$. Neovisno o cijeni, ovo je vrlo vrjerojatno najljepši dress sat ove godine.