patekphilippe5004t-2

Patek Philippe 5004T prodan na Only Watch 2013 aukciji za $3,985,067

Only watch aukcije su u posljednjih nekoliko godina uvrštene u najvažnije horološke evente. Održavaju se svake dvije godine gdje najpoznatiji i najprestižniji proizvođači satova predstavljaju svoje unikatne satove koji će biti prodani najvišem ponuđaču, a sav prihod će biti namijenjen za istraživanja i metode liječenja mišićne distrofije. Na prošloj Only watch aukciji je prikupljeno nešto više od 4.5 miliona € a ove godine je taj iznos uvećan za čak 500.000€.

Sat oko kojeg se najviše prašine diglo je unikatan Patek Phillipe 5004T, sa vjerojatno posljednjim primjerkom chrono mehanizma temeljenom na Lemania kalibru CHR 27-70 Q. Referenca 5004 je model za kojim žude svi Patek kolekcionari i danas se generalno smatra jednim od najpoželjnijih satova. Tokom godina je bio prodavan u raznim verzijama od plemenitih materijala poput platine, crvenog i žutog zlata, pa čak i čelika. A model koji upravo gledate na slikama je po prvi puta (a vjerojatno i posljednji), rađen od titana.

Sat je sa svih aspekta poseban i vrlo zanimljiv potencijalnim kolekcionarima. Ručno navijani mehanizam i ukrašen do savršenstva uz chrono funkciju također nudi i dodatnu split seconds komplikaciju (mjerenje dva vremenska intervala). Perpetual kalendar se naravno podrazumijeva, a i indikator Mjesečevih mijena je također našao svoje mjesto na 6h sub-dialu. Očekivana cijena se kretala između 400.000 i 600.000€ ali je ta cifra probijena u prvih nekoliko bid-ova. Rezultat aukcije možete vidjeti na donjoj slici a kompletni popis svih prodanih modela možete pogledati na službenoj Only Watch stranici.