DSCF2041_zps49600892

ORIS ProDiver Pointer Moon *RECENZIJA*

Dragi Orise, ove godine si bio poprilično marljiv. Dok se daleko jača imena u svijetu urarstva hvale sa predstavljanjem dva ili tri modela na Basel sajmu, Oris ih je premašio sa čak sedam komada. Ronilački modeli su kao i uvijek u centru pozornosti, a od ove godine Oris je u svoju kolekciju pridodao dvije poprilično rijetke funkcije za samo djelić cijene koju traži konkurencija iz “premium” segmenta . Jedna od njih je analogni dubinomjer na modelu Depthgauge o kojem ste mogli čitati na našem forumu i portalu (klik na RECENZIJU). Druga funkcija, vjerojatno i zanimljivija jer je do sada neviđena u ovom obliku, je prikaz mjesečevih mijena, odnosno prikaz jačine plime. Ali o tome nešto kasnije. U nastavku možete pročitati detaljnu recenziju novog ronilačkog Oris modela za 2013. godinu.

U trenutku kada otvorite ogromnu Pelican kutiju (ujedno otpornu na nuklearne eksplozije srednje jačine), prvo što ostanete zapanjeni od količine silne opreme koje dobijete uz sat. Kod većine manufaktura možete biti sretni ako dobijete kakav alat za promjenu remena. Oris sa druge strane daje u kompletu gotovo sve: titanski i gumeni remen, alat za skidanje remena, alat za skraćivanje titanske narukvice, dodatne pinove za prihvate remena pa čak i dodatne “glave” odvijača u slučaju da vam pukne. Oris će vas naravno zatrpati i silnim brošurama i katalozima nad kojim ćete izgubiti barem dva popodneva.

Vodeći se prema originalnom Prodiver-u, među svim tim silnim brošurama i papirima, prvo što ćete potražiti je dozvola za nošenje hladnog oružja jer po izgledu i impozantnim dimenzijama sat stvarno djeluje kao ozbiljna hrga metala. Međutim, zahvaljujući kompletnom kućištu od titana sat je nevjerojatno lagan, čak i ako ga odlučite nositi na originalnom metalnom remenu. Ne samo da je lagan, nego je i začuđujuće udoban na srednje velikom zapešću (cca 17.5cm), ali ako mislite taj sat nositi na košulju ili ispod rukava jakne – zaboravite. Uostalom, Prodiver za to nije ni namijenjen. Riječ je o ozbiljnom i profesionalnom ronilačkom satu koji je sposoban izdržati pritisak do 1000m dubine, pa čak i atmosferu zasićenu helijem u podvodnom zvonu.

Jedan od patentiranih sustava koje je Oris predstavio u Prodiver seriji je Rotation Safety System, odnosno zaštitni sustav lunete koji onemogućava nehotimično pomicanje uslijed podvodnih radova ili istraživanja olupina. Luneta služi za mjerenje vremena urona, a vrlo često kao i tajmer za dekompresijske zastanke, pa bi nehotimično pomicanje lunete moglo ozbiljno ugroziti život ronioca. Sa ovakvom zaštitom tog problema nema jer je potrebno kompletnu lunetu podignuti za par mm kako bismo ju mogli postaviti u željeni položaj. Nakon toga ju vračamo u početni položaj i luneta je zaključana i sigurna. Gumirani okvir pruža jako dobar grip prilikom okretanja lunete, a keramički insert, osim što lijepo i skupo izgleda, pruža dodatnu zaštitu od eventualnih bliskih susreta sa oštrim koraljima ili ronilačkom opremom.

Krunica na ovom modelu je pravo zadovoljstvo za korištenje. Uz to što je popriličnih dimenzija (kao i sve na ovom modelu), oblik glavice luka sa dubokom prorezima je odličan za podešavanje čak i ukoliko koristimo neoprenske rukavice. Feedback je odličan, a pomak među položajima izuzetno precizan. Kućište se u pravilu nije mijenjalo po dimenzijama (49mm promjera) i obliku, ako izuzmemo da je sada napravljeno od titana, kao i u Col Moscin verziji. Na sreću Oris je sveo polirane površine na minimum što i priliči ovakvom tipu ronilačkog instrumenta.

Brojčanik sata može na prvu djelovati malo zbunjujuće od svih silnih informacija. Ali nakon par sati navikavanja oči se prilagode i možete gotovo instantno fokusirati važne elemente na brojčaniku (sate, minute i sekunde). U samom centru brojčanika se nalazi komplikacija po kojoj je ovaj model dobio ime. Indikator Mjesečevih mijena baš i nije neka novost na mehaničkim satovima, ali iskreno, rijetka je pojava na ronilačkim satoivima. Sigurno se pitate zašto bi indikator mjesečevih mijena uopće bio potreban nekome? Oris nije samo modificirao mehanički SW220 mehanizam sa Moon Phase komplikacijom, nego je ujedno dodao i skalu jačine plime i oseke koja ovisi o položaju mjeseca u odnosu na Zemlju.

Upravo zato je i skala deklarirana do 29,5 (točnije 29,53, što je ukupni broj dana koliko traje jedan Mjesečev ciklus). I opet se postavlja pitanje: “Zašto je to nekome potrebno na ronilačkom satu?”. Ukoliko ste morski biolog, podatak o jačini plime i oseke može biti poprilično važan. Ili ako se bavite podvodnom speleologijom, podatak o plimi može biti važan po život. Ekstremnim sportašima i surferima može biti naročito zanimljivo kako su ulovili savršen val zahvaljujući kompleksnom sustavu zupčanika i poluga.

Čitanje podataka o visini plime je poprilično jednostavno. Dovoljno je na narančastoj krivulji u centru brojčanika očitati presjek između narančaste kazaljke i pet koncentričnih kružnica podijeljenih na polja min, avg i max. Na temelju pozicije kazaljke na krivulji možete dobiti okviran podatak o jačini plime odnosno oseke za sjevernu hemisferu (dostupan je i Prodiver Pointer Moon za južnu hemisferu). Iluminacija tipa BGW9 isijava plavu boju u kompletnom mraku i iako je ima u nešto manjoj količini, dovoljno je vidljiva u uvjetima slabijeg osvjetljenja.

Remeni su elementi u kojima Oris briljira u zadnje vrijeme. Titanska narukvica je po dizajnu poznata iz Aquis serije, sa nešto širim brušenim centralnim linkovima. Odličan dodatak za formalno nošenje pri čemu Prodiver lagano gubi tu notu ronilačkog instrumenta. S druge strane, gumeni remen u potpunosti transformira sat za sportske aktivnosti. Metalna kopča, na kojoj se zbilja vidi da je rađena visokom preciznošću od jednog bloka titana, u sebi otkriva sustav mikropodešavanja putem kojeg je moguće prilagoditi remen doslovno u milimetar. Ukratko, vrlo kvalitetan sat koji će zasigurno plijeniti poglede, bilo radi svojih impozantnih dimenzija ili unikatnog brojčanika. Sat je dostupan u poslovnicama Dicte, ili putem službenog Dicta WEB shopa.