transocean-chrono-gmt_zpsa33307ee

Breitling Transocean Chronograph GMT

Taman kada pomislite da je nakon završetka Basel sajma završilo opće “ludilo” barem na nekoliko mjeseci, eto nam Breitlinga sa novim modelom. I to ne samo novim modelom, nego modelom koji spada u top pet satova koje je Breitling izbacio u zadnjih par godina, barem po jednostavnosti, estetici i klasičnom dizajnu.

Na sreću, novi Transocean GMT je vrlo vrlo sličan, ako ne i identičan po nekim elementima kao i stari(ji) model (čiju najavu možete pročitati na OVOM LINKU). To naravno nije ništa loše, jer kako se pokazalo, originalni Transocean je izuzetno dobro prihvaćen na tržištu. Da li je to radi pomaka sa predimenzioniranih i poliranih gromada čelika na daleko skladniji i klasičniji dizajn – nebitno. Bitno je da sat fenomenalno izgleda, a to je upravo novi GMT. U odnosu na stari model, neke stvari su ipak maknute, pa i dodane. Naravno, GMT komplikacija se iz samog imena sata podrazumijeva, a putem nje se može pratiti druga vremenska zona, zahvaljujući vrlo istaknutoj crvenoj kazaljci na centralnoj osovini.

Uklanjanje Tachymetar skale sa vanjskog ruba brojčanika je svakako jedna od boljih odluka Breitlingovih dizajnera. Ne samo da bi smetala 24h skali koja ju je zamijenila, nego je u današnje vrijeme praktički neupotrebljiva ili se vrlo rijetko koristi. Reljefni uzorak na brojčaniku je posebno zanimljiv, a kao što možete vidjeti na slikama, rezerviran je za središnji dio, dok je vanjski rub, kao i unutrašnjost sub-dialova glatke površine. Uz GMT komplikaciju, novi Transocean ima i prikaz datuma na 4:30h, kao i chronograph.

Za mehanizam odavno više nije zadužena ETA, nego Breitling gotovo sve svoje nove chronograph modele opremljuje sa svojim in-house mehanizmima. U ovom slučaju, radi se o caliber B04 mehanizmu sa COSC certifikatom čija nemirnica radi na 28.800 bph i ima rezervu snage od 70 sati. Integrirana GMT komplikacija relativno lagano omogućuje prelazak iz jedne u drugu vremensku zonu. Dovoljno je putem krunice u prvom položaju pomaknuti satnu kazaljku u pomacima od jednog sata prema naprijed ili nazad,a sustav je čak i otporan na pomicanje datuma unatrag.

Sa 43 mm te taman na granici optimalnih dimenzija, a možete ga naručiti u dvije verzije, od kojih je čelična limitirana na 2000 komada, a zlatna na samo 200 komada. Novi Breitling Transocean Chronograph dolazi u desetak kombinacija metalnih i kožnih remena koje možete isprobati na službenoj stranici.