Basel 2013: Tudor Heritage Chrono Blue & Fastrider Black Shield [VIDEO]

Ovo je iznimno važna godina za Tudor, sestrinsku tvrtku Rolexa koja nakon punog desetljeća ulazi na velika vrata na tržište SAD-a. Tudor se u zadnjih nekoliko godina doslovno transformirao iz manufakture koja je radila poprilično neatraktivne modele, u manufakturu koja izbacuje (objektivno) jedne od najljepših modernih sportskih satova na tržište. Za ovu godinu su nam pripremili obnovljena dva atraktivna i iznimno uspješna modela – Heritage Chrono Blue i Fastrider Black Shield.

Tudor-Heritage-Chrono-Blue-2013_zps34bc806d

Iskrenog sam mišljenja da je model iz 2010, Heritage Chronograph trenutačno najljepši chrono model koji se može kupiti na našem tržištu. Stoga mi je iznimno drago da su uz postojeći crni i sivi Heritage Chrono predstavili i novi model u kombinaciji bijele, narančaste i modro plave boje. Kako je model iz 2010 rađen na temelju vintage Tudor modela, ref. 7031, tako je i novi model rađen na nešto mlađem modelu iz 1973, ref. 7169, još poznatijem kao Tudor “Monte Carlo” Chronograph.

Tudor “Monte Carlo” Chronograph – 1973.

Novi Heritage Chrono Blue u potpunosti prati dizajn iz 1973. Čak su i mali detalji poput četvrtastih indikatora i podjela na sub-dialovima direktno preuzeti sa Monte Carla, čime se znatno razlikuju od modela iz 2010. godine. Aluminijska plava luneta ima sjajan finiš, može se okretati u oba smjera, a kako sadrži oznake 1-12, teoretski može poslužiti za mjerenje druge vremenske zone. U brojčanik su ukomponirani jako zanimljivi sub-dialovi trapezoidnog oblika od kojih lijevi služi za tekuće sekunde, dok desni služi za mjerenje vremenskog intervala do 45 minuta.

Na čeličnom kućištu promjera 42mm nisu rađene nikakve promjene, ako ne računamo krunicu koja sada ima Tudor logo u plavoj boji. Mehanizam je također ostao identičan, radi se o ETA 2892 sa dodatnim chronograph modulom. Tudor Heritage Chronograph Blue bude dostupan već za nekoliko mjeseci po službenoj cijeni od 4200 CHF, a uz fenomenalan NATO remen sat dolazi i sa metalnim remenom.

Nakon dva uzastopna modela, Fastrider i Fastrider “Ducati”, Tudor nam predstavlja novi Black Shield, kompletno crni racing chronograph.

Uz novu paletu boja i stealth look, najveća novost na Black Shield-u je kućište. Iako su dimenzije ostale identične kao i kod starog modela (42mm), čelik je zamijenjen keramikom mat crne boje čime se drastično povećala otpornost na ogrebotine. Međutim, pazite se bliskih susreta sa parketom ili pločicama, jer keramika zna pucati.

Sa desnog boka nije izostao date-corrector, izrađen u motivu Ducati logotipa s kojim je Tudor u partnerstvu. Ako ste kojim slučajem Ducati fan, onda svakako pogledajte model sa crvenim kazaljkama i indikatorima. Kontrast je izvrstan, sat djeluje jako atraktivno a crvena boja će izvrsno pasati uz Panigale u garaži. Ako više pucate na crno-smeđu kombinaciju, onda svakako obratite pozornost na ovaj model:

“Mehanizacija” je ostala identična kao i kod starijih modela, a radi se o već poznatom ETA 7750 koji radi na 28.800 bph i ima rezervu snage od 48 sati. Vjerojatno mislite kako bi za ovaj kompletno keramički sat trebali prodati bubreg, međutm cijena je zbilja razumna. Sat će koštati oko 4500 CHF, a možete ga imati na ruci već od rujna ove godine.

YouTube Preview Image