Breitling predstavio nasljednika Emergency modela [VIDEO]

Već dugo najavljivani nasljednik prvog Breitling modela sa integriranim odašiljačom za hitne slučajeve je napokon ugledao svijetlo dana. Emergency 2 je od danas u službenoj ponudi Professional serije satova, a sam sat predstavlja zadnju riječ tehnike. Detalje možete pročitati u nastavku.

Breitling Emergency je od samih početaka zamišljen kao pilotski sat, koji u slučaju nesreće može aktivirati EM modul. Sam modul je imao integriranu antenu te je slao “B” signal analognim Morseovim kodom na frekvenciji od 121.5 MHz, standardnoj frekvenciji za hitne slučajeve. Međutim, kako se već dulje vremena koriste PLB-ovi (Personal Locator Beacon) koji imaju digitalni odašiljač na 406 MHz, Breitling je i to odlučio integrirati u svoj EM modul. Tako sat ima dva odašiljača, digitalni na 406 MHz i analogni na 121.5 MHz i naravno – dvije antene. Na 12h makreru se nalazi LED indikator koji signalizira stanje baterije, da li je EM mogul aktiviran itd…

Po prvi puta je Breitling odlučio integrirati punjivu litijsku bateriju u novi Emergency. Trajanje baterije je bio jedan od manjih problema na starom modelu Emergency-a, koja je u prosjeku trajala do dvije godine. U današnje vrijeme to je relativno kratak interval, pogotovo ako gledate sa financijske strane, jer posjećivati svake dvije godine Breitling servisera baš i nije “jeftin sport”. Bez brige, novi Emergency ne spajate na USB, nego sat dolazi sa posebnim modulom za punjenje, koji ujedno služi kao tester za EM modul. Nažalost Breitling nije objavio službeni podatak o trajanju baterije, ali svakako pratite službenu temu na FORUMU gdje ćemo naknadno objaviti tu informaciju.

Ok, sad malo negativnih stvari. S obzirom da je ovo primarno pilotski sat, očigledno je da su Breitlingovi dizajneri uzeli da je prosječan pilot težak 120 kg i visok preko dva metra. Naime, jedino na takve gabarite bi ovakav sat imao smisla jer je naprosto ogroman. Čak 51mm u promjeru i preko 18mm debljine je već pretjerivanje za super-tešku kategoriju, a jedina stvar koja donekle spašava stvar je titansko kućište koje donekle smanjuje ukupnu težinu sata. Mehanizam je ostao identičan kao i kod starog modela. Radi se Breitling caliber 76, odnosno ETA 988.352 sa termo – kompenzacijom. Ovaj mehanizam se pokazao izuzetno precizan i u prosjeku radi na +/- 12 sekundi godišnje. Trenutačno su predstavljena tri modela, sa crnim narančastim i žutim brojčanikom.