P1070035_zpsfaf342fa

Oris X1 Calculator *RECENZIJA*

1947. godina se može okarakterizirati kao poprilično važna godina u ljudskoj povijesti. Te je godine izumljen prvi tranzistor, Ferrari je počeo proizvoditi sportske automobile i vjerojatno najvažniji podatak, ostvaren je prvi supersonic let u povijesti.

14. listopada 1947. godine, Bell X-1 je postao prvi zrakoplov sa ljudskom posadom koji je probio zvučni zid i time zaslužio mjesto u povijesnim knjigama. Iako je u to vrijeme znanje o aerodinamici i raketnom pogonu bilo u začetcima, to nije sprječavalo izniman trud inženjera i pilota da ostvare u to vrijeme, nemoguć cilj. Dizajnerski gledano, Bell X-1 je izgledao kao ogroman metak sa zavarenim krilima i ogromnim raketnim pogonom, jer su tadašnja istraživanja pokazala kako je metak kalibra 0.50 pokazao stabilnost u letu brzinama iznad dva macha. Za pilote, ovo je bila izuzetno rizična misija bez sustava za izbacivanje sjedala i padobrana, te nitko nije mogao točno pretpostaviti što će se dogoditi prilikom probijanja zvučnog zida.

Ono što je izuzetno impresivno, je da se taj let dogodio prije ere računala i džepnih kalkulatora, kada su se inženjeri koristili matematikom (da, da, onom koja spašava živote) i upotrebom logaritamskog računala (eng. slide rule) koje je omogućavalo kompleksne izračune u relativno kratkom vremenu sa visokom dozom preciznosti. Tijekom 1940′ i 1950′, logaritamsko računalo (još poznatije kao E6B) se sve više primjenjivao u avijaciji od strane pilota, te je služio za izračunavanje brzine, udaljenosti, potrošnje goriva i referentne visine. Iako je danas zamijenjen naprednim računalnim sustavima, još uvijek ga nalazimo na modernim pilotskim satovima, poput Orisovog X1 Calculatora. 66 godina poslije, Bell X-1 se još uvijek smatra legendarnim zrakoplovom (ili ako baš želite – raketom sa krilima), stoga je Oris odlučio obilježiti tu povijesnu prekretnicu novim chronograph modelom – X1 Calculator.

 Iako sve recenzije završavaju osobnim dojmovima, mislim da bi bilo ok da ovu započnemo sa njima: Sat je jednostavno rečeno – fenomenalan! Na tržištu postoji brdo pilotskih satova, to je postao praktički trend kao i ronilački rekreativni sport i u tome je očito prepoznat potencijal. Po čemu se onda ovaj Oris ističe iz brda sličnih pilotskih satova? Prvo i najvažnije – dizajn! Nasreću, sat nije rađen na temelju Bella X-1, ovdje uz funkcije, izgled je drastično bitan. Kompletno crno PVD kućište u gun metal boji daje pomalo stealth izgled i još više pridonosi cool faktoru. Sa svojih 46mm baš i ne spada u laganu kategoriju, čak je i dva koraka izvan srednje, a nedostatak klasične lunete daje dojam kao da se radi o satu nešto ispod 49mm. Međutim, 54mm udaljenosti između prihvata za remen omogućuju da sat stoji čvrsto i sigurno na ruci. Debeli kožni remen širine od 23mm svakako pridonosi tome, a iako u početku može djelovati kruto, riječ je o kvalitetnoj koži koja sa donje strane ima deblji sloj gume kako bi se očuvala trajnost remena.

Svatko tko se zagleda u brojčanik će sigurno doživjeti preopterećenje informacijama – sub-dialovi, kazaljke, skale, brojčanici…sve djeluje pomalo zastrašujuće. Međutim, samo na prvu, jer se X1 pokazao izuzetno čitljiv i jednostavan za korištenje. Dovoljno je sat odmaknuti kojih 20 centimetara od lica i sav “višak” na brojčaniku jednostavno nestane. Važne informacije, poput prikaza sata, minuta i chrono funkcija tada dolaze u fokus i očitavanje vremena postaje milina. Što se tiče čitljivosti u mračnim uvjetima, tu problema stvarno nema.

BG W9 iluminacija u mraku svijetli plavkastim tonom iznadprosječne jačine, a zahvaljujući 12/3/6/9 indikatorima poprilično se teško “izgubiti” na brojčaniku. Uz to, BG W9 na danjem svijetlu nema onaj zelenkasti sjaj, nego je sterilno bijele boje te odlično djeluje na crnoj pozadini. Uz prozor za datum na 4:30h, Oris je vrlo diskretno uspio ugurati i prozor za prikaz dana u tjednu. Ukoliko ga niste uspjeli iz prve uočiti, nalazi se sa desne strane subdiala za tekuće sekunde na 9h. Na 12 i 6h se nalaze dva subdiala, rezervirana za chronograph funkcije kojim je moguće mjeriti vremenske intervale do 12h. Kada smo se već dotakli chronographa, moram pohvaliti fenomenalan taktilni feedback, odnosno snažan “klik” prilikom uključivanja, isključivanja i resetiranja chrono funkcija. Jedan odličan detalj, pušeri klipnog oblika imaju na sebi oznake “X” i “I“, čisto da se podsjeti s kojim je razlogom ovaj sat napravljen.