23230442203001-50_zps956ae559

Omega Seamaster Planet Ocean GMT 600M

Već dulje vremena se šuška o novom GMT ronilačkom modelu od Omege, praktički nasljedniku već sad starog modela 2535.80, među ljubiteljima poznatijem pod nazivom “Bond GMT“. Logički gledano, bilo je očito da će Planet Ocean, trenutačni flagship model Seamaster serije dobiti tu čast, i to se upravo i dogodilo. Sat još praktički službeno nije predstavljen (nije bilo crvenog tepiha, podizanja zastora i afterparty-a), očigledno da se čeka Basel sajam, ali na sreću, mi smo se domogli par fotografija i informacija o novom Planet Ocean GMT modelu.

Ako ste se kojim slučajem već susreli sa starijim ili trenutačnim Planet Ocean modelima, onda vam neće biti nikakvih nepoznanica. Oblik kućišta, odličan metalni remen i preklopna kopča, keramička luneta, karakteristične “Seamaster” kazaljke preuzete sa vintage ronilačkih modela…sve je više manje poznato. Uz poprilične količine narančaste boje (na indikatorima lunete, brojčaniku, vrhovima kazaljki), jedini dodatak je GMT kazaljka specifične dimenzije koja služi za praćenje sekundarne vremenske zone. Kazaljka je 24 satna, što znači putem nje možete pratiti AM/PM vrijeme. Uz to, kazaljka je kompletno narančasta, tako da ju vrlo teško možete zamijeniti za neku drugu kazaljku na brojčaniku. Ideja malo preuzeta sa Rolex Explorer-a II , ali provjereno funkcionira.

Omega Planet Ocean modeli su do predstavljanja GMT verzije dolazili u dvije dimenzije, od 42mm i 45.5mm. Novi GMT je taman na sredini, točnije sa svojih 43,5mm dopunjuje rupu u kolekciji, što je odlična odluka od strane Omege. Razlika između 42mm i 45,5mm na papiru zvuči izuzetno mala, ali u pravilu je drastično velika, što je za neke kupce predstavljalo problem (sat je bio ili premalen ili prevelik). Dimenzija od 43,5 je praktički optimum, i sigurno će pozitivno utjecati na popularnost novog modela.

Mehanizam novog GMT modela je temeljen na in-house 8500 kalibru sa 60h rezerve snage i silicijskom nemirnicom. Tom mehanizmu je uz par preinaka dodana GMT komplikacija, dok su sve ostale karakteristike ostale identične. Novi Planet Ocean GMT bude raspoloživ sa metalnim i plavim gumenim remenom. Detalje oko cijene možemo očekivati nakon službenog predstavljanja u Baselu, tako da svakako pratite službenu temu na FORUMU za nove informacije.