rm1

Richard Mille RM011 Brown Silicon Nitride

Klik za veću sliku

Korištenje egzotičnih materijala je već postala svakodnevnica za Richard Mille, brand koji je pozat po uskoj suradnji sa Formulom 1 gdje vuče inspiraciju za dizajn i mehaniku svojih satova. Za ovu godinu su predstavili model napravljen od materijala koji do sada nisu upotrijebljeni u urarstvu. Riječ je o Silicij-Nitridu, materijalu koji se koristi za izradu ventila, rotora i ostalih komponenata motora u Formuli 1.

Silicij-Nitrid,  originalno u praškastom obliku je dobiven visokotlačnom prešom na 2000 Bara te postepenim zagrijavanjem materijala na 1400 stupnjeva. Završni rezultat je materijal koji ima površinsku tvrdoću od 1500 Vickersa (316L čelik koji se nalazi u večini satova ima oko 250-300 Vickersa) te ima odličnu otpornost na visoke temperature i habanje.

Prednja i zadnja strana već poznatog tonneau kućišta je napravljena od Silicij-Nitrida vrlo bogate smeđe boje ,u koje se odlično uklapaju pušeri i krunica napravljeni od 18k žutog zlata. Bazu mehanizma čini već poznati RMAC1 chronograph sa Tourbillon nemirnicom i Flyback komplikacijom putem koje je moguće resetirati chrono funkcije bez zaustavljanja mehanizma. Uz 60 minutni subdial za chrono funkcije, na brojčaniku se nalazi i satni totalizator, kao i godišnji kalendar, obilježen crvenim prozorom u samom centru brojčanika.

Klik za veću sliku

Cijena? Nažalost nije još objavljena, ali poznavajući Richard Mille, mislim da možemo očekivati šest znamenaka (u Eurima naravno).