transocean-chronograph-38_zpsc8ef9c0b

Breitling predstavio novi Transocean Chronograph, 38mm verziju namijenjenu ženama

Nakon vrlo uspješnog Transocean modela od 43mm, Breitling je predstavio i manji model od 38mm namijenjen ženama.

Gotovo kompletna kolekcija satova iz Breitlinga, pogotovo pilotske i ronilačke serije gotovo isključivo dolaze u verzijama iznad 42 mm. Današnji trendovi to jednostavno diktiraju, svi traže nešto “brže, jače, bolje i veće” pa ni ne čudi da je taj trend zadesio i urarsku industriju. Novi Breitling Transocean Chronograph u verziji od 38mm bi prije nekih 40 godina bio smatran kao masivan muški sat. I makar je predstavljen kao ženski model, zasigurno bude našao mjesto među muškom populacijom jer osim malih detalja na brojčaniku i dimenzija, gotovo identično izgleda kao i veći “brat” od 43mm.

Klik za veću sliku

Da budem kompletno iskren, novi model mi izgleda bolje te ima daleko bolji balans na brojčaniku. Interesantno je kako micanje jednog sub-diala na 6h poziciji može poboljšati kompletan dizajn i čitljivost, a da pritom ne utječe pretjerano na funkcionalnost sata. Makar u ovom slučaju, sat je izgubio funkciju mjerenja chrono intervala u satima, pa ukoliko vam je ta funkcija potrebna, bolje potražite neki drugi model. Crno bijela kombinacija je najbolja na brojčanicima manjeg promjera, pogotovo kada samo osnovni elementi imaju naglašene indikatore (u ovom slučaju satne indikatore). Vanjska tachymeter skala zasigurno upotpunjuje cijelu priču, iako je na većini satova nepotrebna jer se izuzetno rijetko koristi (ukoliko ste Vi jedan od korisnika te funkcije – svaka vam čast).

Klik za veću sliku

Dame, ili muškarci, mogu birati između dva tipa kućišta, od 18k žutog zlata ili 316L čelika, dok mogu birati i između nekoliko tipova remena, uključujući i odličan metalni mesh remen. S obzirom na dimenzije kućišta, Breitling nije mogao ugurati svoj manufakturni mehanizam Caliber B01, ali zato unutra kuca provjeren i pouzdan ETA 2892-A2 sa chrono modulom. Još jedna pozitivna stvar je što sat košta oko $1800 manje od verzije sa manufakturnim mehanizmom što svakako nije za baciti. Ukupna cijena za čelični model je $6,350, dok je model sa zlatnim kućištem i kožnim remenom $17,785.

Klik za veću sliku