550676_10151297702402900_935648891_n

ORIS predstavio novi ronilački model sa dubinomjerom

Poznat po specijaliziranim mehaničkim ronilačkim satovima, švicarski proizvođač Oris je jučer predstavio svoj prvi ronilački model sa mehaničkim dubinomjerom, te se time svrstao u kategoriju vrlo rijetkih proizvođača koji nude takve satove na tržištu poput Blancpain-a, IWC-a, i Jaeger LeCoultre-a.

Klik za veću sliku

Oris je tako upotpunio svoju Aquis liniju novim Depth Gauge modelom. Dizajn sata ne odudara previše od karakterističnih crta Aquis linije. Orisov trademark, vrlo uski prihvati za remen su još uvijek tu, novi štitnici za krunicu se nalaze i na ovom modelu pa čak i brušena keramička luneta koju smo vidjeli na prvim Aquis modelima. Sigurno se pitate gdje se ovdje nalazi dubinomer? Orisovi inženjeri su na vrlo inovativan način proizveli dubinomjer koji je integriran u safirno staklo na prednjoj strani. S obzirom da je staklo debelo 6.5mm, po njegovom rubu je probušen kanal u smjeru suprotnom od kazaljke na satu koji se zaustavlja na 14h lokaciji.

Klik za veću sliku

Na 12h se nalazi mali otvor. Sam dubinomjer se temelji na Boyleovom zakonu koji kaže da je volumen plina pri stalnoj temperaturi obrnuto proporcionalan tlaku. Prevedeno na hrvatski, prilikom urona i spuštanja u veću dubinu, voda ulazi kroz otvor i stlačuje zrak unutar kanala, tako da se na rubu kristala može vidjeti razlika u svijetlo sivoj (zrak) i tamno sivoj boji (voda). Ta razlika u boji je zapravo indikator dubine koji se očita na chapter ringu brojčanika. Iako je Aquis Depth Gauge vodootporan do 500m, dubinomjer može mjeriti dubine do 100m, što je za svakog rekreativnog ronioca čisto dovoljno. I što je najvažnije, sustav se praktički ne može pokvariti.

Klik za veću sliku

Aquis Depth Gauge je predstavljen u verziji od čelika, promjera 46mm te dolazi sa automatskim caliber 733 mehanizmom (Sellita SW-200) koji radi na 28.800 bph i ima rezervu snage oko 38 sati. Na pozadini nažalost nema safirnog stakla, ali je na čelični poklopac ugravirana konverzijska tablica za metre i stope. Sat dolazi u “pelican” kućištu sa dva remena (metalni i gumeni), alatom i dodatnim štiftovima. Cijena sata je oko $3.750. Puno? Pa uzmite u obzir da konkurencija malo više košta. Tipa Blancpain X-Fathoms je preko $40.000, Jaeger LeCoultre Master Compression Diver Pro Geographic oko $26.000 a  IWC Deep Two $17.400.

Klik za veću sliku

Klik za veću sliku