DSC_9466

Bulova Accutron Calibrator 63B160 [RECENZIJA]

Bulova Accutron vuče svoje korijene od davne 1960. kada je po prvi puta predstavljena javnosti, te je od samih početaka promatrana kao revolucija u satnoj industriji. Zahvaljujući izumu Maxa Hetzela, niti jedan sat do tog trenutka nije bio toliko precizan, niti po bilo kojoj cijeni. Glavni koncept novog Accutrona se odnosio na “srce” svakog mehanizma, u ovom slučaju nemirnice, koja je bila zamijenjena zvučnom viljuškom (eng. tuning fork), putem koje je sat mogao raditi u rasponu od +/- minute na mjesec. Danas možda to ne zvuči kao reprezentativan podatak, ali uzmimo u obzir da je to postignuto prije više od 50 godina. U nastavku pročitajte detaljnu recenziju nove Bulove Calibrator.

Klik za veću sliku

Accutron je danas postao dio Bulovine linije automatik satova, ali kao i 1960. i u ovom “razredu” je predstavljen unikatan i vrlo tehnički razvijen koncept fokusiran na što precizniji rad mehaničkog sata. Bulova Calibrator kojeg imamo na testiranju je tek nedavno predstavljen, točnije u trećem kvartalu ove godine. Pozadinu imena “Calibrator”, kao i tehničke detalje ćemo ostaviti za kasnije, a sad se idemo pozabaviti dizajnom. S obzirom da je ovo kompletno nova linija satova, Bulova je koristila relativno “univerzalan” dizajn sa dozom sportskog “štiha” i luksuza. Uz čelično kućište promjera 43mm i debljine 12.5mm, Calibrator će dobro “sjesti” na gotovo sva zapešća, a zakrivljeni prihvati za remen, kao i umjerena udaljenost između vrhova prihvata (lug-to-lug 50mm) naročito pomažu da sat bude udoban i čvrst na ruci. Iako je kućište većinom brušeno, na pojedinim elementima su polirane površine kako bi sat djelovao ekskluzivnije. Elementi poput prstena lunete, rubova prihvata za remen i štitnika krunice.

Klik za veću sliku

Klik za veću sliku

Detalja na brojčaniku stvarno ima na bacanje i izvedeni su izuzetno dobro. Svi indikatori (rhodium plated) su reljefni arapski brojevi vrlo tamne sivkaste boje, pa se jako ističu na bijelom brojčaniku. Na identičan način su obrađene i skeletonizirane kazaljke i moram priznati da ovakva konfiguracija osigurava izuzetno dobru čitljivost. Brojčanik je podijeljen na dva dijela od kojeg vanjski čini niz gustih koncentričnih kružnica dok je unutarnji izveden sa reljefom dijamanta. Ono što me zbilja iznenadilo, je da pregledom brojčanika sa 20x lupom, nisam naišao na niti jednu jedinu grešku ili nesavršenost. Svaka čast Bulovi na ovako dobroj kontroli kvalitete, jer sam znao viđati daleko skuplje satove sa česticama unutar brojčanika i na kazaljkama. Jako lijep detalj na brojčaniku je Bulovin logo na suprotnom kraju sekundarke, kao i na krunici. Mali detalji, ali ponekad puno znače i podižu sat na malo višu stepenicu.

Klik za veću sliku

Kožni remen je još jedan od elemenata koji me poprilično oduševio. Smeđa koža boje duhana sa aligator uzorkom do zadnjeg milimetra sjeda na svoje mjesto između prihvata za remen, te je kod vrha sata poprilične debljine, pa odlično balansira sat na ruci. Koža ima jako lijepu teksturu te je na dodir mekana, a sa unutrašnje strane lagano brušena. Kopča, klasična Swiss Made je vrlo slična double deployant RHD kopčama,te djeluje čvrsto i sigurno.

Klik za veću sliku

Klik za veću sliku

Napokon dolazimo do podrijetla imena Calibrator i sustava EFAS koji je Bulova razvila za ovaj model. External Fine Adjustment System, ili skraćeno EFAS, je sustav integriran na ETA 2824-2 mehanizam koji se nalazi u Calibratoru, a služi za fino podešavanje rada nemirnice, bez pomoći stručnjaka (u ovom slučaju, urara). Svaki Bulova Calibrator dolazi sa specijalnim ključem (ujedno i odličan privjesak) koji se umeće u utor na lijevom boku kućišta i čime se direktno može utjecati na duljinu opruge nemirnice, ovisno u kojem se smjeru okreće ključ. Za to nam služi i sub-dial na 9h na brojčaniku, koji je podijeljen na sedam polja. Svaki pomak ključa rezultira pomakom kazaljke na sub-dialu, s time da pomak od jednog polja ubrzava ili usporava sat za 5 sekundi. Na taj se način može sat totalno uštimati sa referentnim vremenom i na kraju krajeva, ne morate gubiti vrijeme noseći sat kod urara. Bitno je samo ne proći crvene indikatore na subdialu, jer bi mogli trajno oštetiti mehanizam. Ako izuzmemo Côtes de Genève obradu na rotoru sa ugraviranim Bulova logom, mehanizam nije nešto posebno ukrašen, ali svejedno je lijepo vidjeti rad mehanike kroz safirno staklo na pozadini.

Klik za veću sliku

Klik za veću sliku

U praksi, EFAS se pokazao djelotvornim, i stvarno je moguće uz fino podešavanje namjestiti sat da radi upravo kako vi to želite. Naravno, to nije moguće napraviti preko dana, ali uputstva koja se dobiju sa satom na vrlo jednostavan način objašnjavaju kako testirati sat u pojedinim pozicijama i prema tome, na točan način podesiti sat u “plus” ili “minus”. Generalno, Bulova me stvarno iznenadila sa Calibratorom, pogotovo sa razinom detalja koji se nalaze na satu, kao i sa preciznošću kojim su izvedeni ti detalji. Calibrator se može naručiti sa metalnim remenom, a postoji i model sa crnim brojčanikom i zlatnim detaljima na krunici i luneti. Kompletna linija Calibrator modela je dostupna preko Dicta Web Shopa i u Dictinim prodavaonicama.