ALS_117_035_M_a4

SIHH 2013: A. Lange & Söhne Grand Lange 1 “Lumen”

Kraj je godine i “ludnica” oko SIHH sajma se lagano zakuhava. Proizvođači satova su velikim tempom počeli objavljivati slike, tehničke podatke i cijene novih modela koje namjeravaju predstaviti na drugom najvećem sajmu koji se odvija u siječnju 2013. godine. A. Lange & Söhne je tako vrlo diskretno pustio u javnost par fotografija nove izvedenice Grand Lange-a, vjerojatno najpoznatijeg Lange modela u ranijoj povijesti.

Klik za veću sliku

Na prošlom SIHH sajmu Lange nas je ugodno iznenadio novim mehanizmom Calibre L095, kao i sa dva nova Grande modela. Novi “Lumen” model je napravljen na gotovo identičnom konceptu, uz izuzetak polu-transparentnog safirnog brojčanika preko kojeg je moguće vidjeti detalje mehanizma. Po prvi puta je na Big Date, odnosno prozor datuma, nanesena iluminacijska boja, kao i na kazaljke i indikatore na brojčaniku, stoga možemo pretpostaviti od kuda inspiracija za naziv Lumen.

Kako bi se osigurala dobra čitljivost u mračnim uvjetima, najviše nakon promjene datuma, inženjeri su se dosjetili vrlo zanimljivog rješenja. S obzirom da je brojčanik od safira, u cijelosti propušta svijetlost i osvjetljava iluminacijsku boju na Big Date mehanizmu. Međutim, safirni brojčanik je tretiran posebnim premazom koji blokira vidljiv spektar svijetlosti, pa “nevidljiv” dio datuma djeluje kao da ne svijetli (iako je osvijetljen). Stoga nakon 12h u noći, prilikom promjene datuma, moguće je vidjeti dan u mjesecu gotovo trenutačno u mrklom mraku.

Klik za veću sliku

Na glavnom safirnom brojčaniku se nalaze dva manja asimetrična sub-diala napravljena od srebra, koja prikazuju sate, minute i sekunde. Na oba sub-diala je nanesena crna mat boja, te u kombinaciji sa svjetlijim  kazaljkama i indikatorima daju izvrstan kontrast. Grand Lange 1 “Lumen” će biti limitiran na 100 primjeraka napravljenih od platine, a za službene informacije o raspoloživosti i cijeni ipak trebamo pričekati oko mjesec dana .