citizen

Citizen Proximity – Bluetooth sat kompatibilan sa iPhone mobitelima

Klik za veću sliku

Nakon puno “šuškanja” i raznih fotografija koje su se mogle naći na internetu, napokon je službeno predstavljen prvi Citizenov Bluetooth sat koji je kompatibilan sa iPhone mobitelima. Bluetooth satovi su već neko vrijeme na tržištu, ali relativno kratko trajanje baterije i nedostatak funkcija su uvijek bili svojevrsna “kočnica” prilikom kupovine takvog sata. Međutim, Citizen Proximity je već druga priča.

Klik za veću sliku

Bluetooth u posljednjoj “4.0” verziji  troši znatno manje energije u odnosu na stariju tehnologiju, međutim još uvijek se radi o popriličnom potrošaču. Citizen je riješio taj problem integriranjem svoje Eco-Drive tehnologije koja puni litijsku ćeliju preko solarnih panela na brojčaniku. Međutim, postavlja se pitanje, zašto nekome uopće treba sat sa integriranim Bluetoothom? Naime, uz vrlo jednostavnu sinkronizaciju sa kompatibilnim iPhone uređajem, moguće je primati notifikacije poput novog maila i poziva direktno na brojčanik sata, zahvaljujući glavnoj sekundarki koja služi kao indikator.

Klik za veću sliku

Kako bi spojili Proximity sa vašim iPhone uređajem (zasad podržani 4S i 5), dovoljno je skinuti Citizen aplikaciju sa AppStore-a i pokrenuti proces spajanja na sat. U postavkama aplikacije je moguće podesiti način dojave poziva i mailova (podržano do pet različitih računa), sastanaka iz kalendara, pa čak i postavke vibracije ukoliko se sat udalji 10 metara od mobitela. Vrlo zgodan feature ukoliko često zaboravljate mobitel u automobilu ili stanu. Citizen je također dodao i “Phone finder” funkciju, ako se baš dogodi da ste mobitel ostavili na nepreglednom mjestu.

Pritiskom gornjeg i donjeg pušera od par sekundi šalje se signal za alarm u vaš iPhone uređaj, i neovisno o tome da li je postavljen na “vibru” ili ne, zvučnim signalom javlja gdje se nalazi. Uz sve te funkcije, vrijeme i datum se automatski sinkroniziraju sa mobitelom prilikom svakog spajanja. Uz standardno mjerenje vremena, tu je i chronograph, kao i perpetual kalendar te prikaz sekundarne vremenske zone. Na brojčaniku se nalazi i indikator rezerve snage. Pri kompletno napunjenoj bateriji, uz uključen Bluetooth, Proximity može izdržati oko 8 mjeseci, međutim ukoliko ga mislite koristiti kao klasičan sat možete očekivati autonomiju od čak 17 (uz pretpostavku da sat uopće ne vidi svijetlost).

Predstavljene su dvije verzije, obje promjera 46mm sa mineralnim staklom i 100m WR-a. Čelična verzija sa plavim indikatorima, kao i PVD verzija sa zelenim indikatorima imaju identičnu cijenu od €520.