7196

Dodijeljene nagrade najboljim satovima na GPHG (Geneva Watchmaking Grand Prix )

Već dvanaest uzastopnih godina Geneva Watchmaking Grand Prix dodjeljuje nagrade najprestižnijim urarskim manufakturama za njihova postignuća u tekućoj godini. Bilo koja manufaktura, neovisno o starosti, nacionalnosti i cijeni je dobrodošla izlagati svoje modele i sudjelovati u natjecanju i  izboru nagrada.

Geneva Watchmaking Grand Prix dodijeluje nagrade u deset različitih kategorija, a u nastavku možete pogledati pobjednike.

Glavna nagrada, Aiguille d’Or, odnosno nagrada za sat godine je pripala TAG Heuer Mikrogirder modelu. Iako je sat preživio mali facelift od zadnjeg puta kada smo ga predstavljali na Portalu Satova , novi TAG-ov flagship model je od ove godine najprecizniji ručni sat na svijetu, koji može mjeriti 5/10000 sekunde, sve zahvaljujući “linearnom oscilatoru” koji radi na pomalo nevjerojatnoj frekvenciji od 7.200.000 bph.

TAG Heuer Mikrogirder

Nagradu za Muški sat godine je odnio Legacy Machine 1, predivan klasičan model od MB&F-a sa dva nezavisna brojčanika koji mogu pratiti različita vremena, sa ogromnom nemirnicom u samom centru. Legacy Machine 1 je uz Max Bussera, razvio i Jean-François Mojon, genije od inženjera koji je dizajnirao mehanizam trenutačno najkompliciranijeg IWC-a  Portuguese Siderale Scafusia. Nagrada za Ženski sat je pripala novom Chanel modelu Tourbillon Volant.

 Legacy Machine 1

Chanel Tourbillon Volant

Nagrada za najveću inovaciju ove godine i nije imala preveliku konkurencu, najviše zahvaljujući HYT H1, prvom hidro-mehaničkom modelu koji je doslovno zasjenio sve konkurente. Sat koristi iznimno složen skup mehaničkih cilindara koji “pumpaju” tekućinu kroz staklene cijevi i tako prikazuju vrijeme na glavnom brojčaniku.

HYT H1

Veliko iznenađenje je i nagrada za Sportski sat koja je pripala “najmanjoj manufakturi na svijetu”, Habring² i modelu Doppel 2.0 Chronograph.

Habring²2.0 Chronograph

Nagrada za Najbolje ukrašen sat nakitom je pripala Chopard Imperiale Tourbillon modelu, za Najkompliciraniji sat je proglašen Greubel Forsey Invention Piece 2,  a nagradu za “Petite Aiguille” (sat koji cijenom ne prelazi 7500 CHF) je pripala Zenithu Big Date Special.