ap_image2993243

Audemars Piguet Royal Oak Grand Complications 2012

Klik za veću sliku

SIAR 2012 (Salón Internacional de la Alta Relojería) sajam u Mexico City-u koji je završio prošli mjesec, je zadnjih nekoliko godina postao među poznatijim i elitnijim sajmovima urarstva, poput Basel-a ili SIHH-a. Takvi sajmovi okupljaju najutjecajnije, najpoznatije i najelitnije proizvođače satova koji predstavljaju umjetnost mjerenja vremena kroz kolekciju prestižnih mehanizama i satova najviše kvalitete.
Posjetitelji sajma su ove godine imali priliku uživati u Grand Complications modelima iz najpoznatijih svjetskih manufaktura, poput Audemars Pigueta koji ove godine slavi 40. godišnjicu legendarnog Royal Oak modela. Predstavljena su čak četiri Grand Complications modela, a detalje pročitajte u nastavku.

Klik za veću sliku

Od predstavljanja prvog Grand Complication sata 1884. godine, Audemars Piguet manufaktura je predstavljala godišnje barem jedan Grande Complication model za posebne kolekcionare. Ti instrumenti za mjerenje vremena su od osnutka polazili od tri osnovne komplikacije: mjerenje kratkih intervala (chronograph), zvučni otkucaji (minute repeater) i astronomski indikatori (moonphase, sky chart, solar time…). Ali manufaktura iz Le Brassus-a je ove godine napravila malu iznimku. Umjesto klasičnog chronographa dodali su malo zahtjevniju komplikaciju sa split seconds komplikacijom koja može mjeriti dva neovisna vremenska intervala putem chronographa.

Džepni sat koji gledate na slikama je individualno rađen od strane iskusnih urara kojima je potrebno nekoliko stotina sati rada kako bi prikupili znanje potrebno za sklapanje mehanizma. Mehanizam koji je vidljiv preko safirnog stražnjeg poklopca, zahtjeva preko dva mjeseca intenzivnog rada koji uključuje poliranje, brušenje i detaljno finiširanje svake pojedine komponente. To je točno preko 800 sati za čak 620 komponenata. Džepni sat je u 18k zlatnom hunter kućištu te uz opisane komplikacije još prikazuje datum, dan u tjednu, dan u mjesecu i prijestupnu godinu.

Klik za veću sliku

Royal Oak Grande Complication

Royal Oak Grande Complication u kućištu od bijelog zlata je gotovo idealnih dimenzija za “sportivo” sat. Rađen jedan po jedan primjerak, ovaj unikatan model ima mehanizam (Calibre 2860) konstruiran od 648 komponenti individualno obrađenih od strane jednog urara, te je potrebno preko 700 radnih sati kako bi se proizvele i obradile te komponente. Dodanih 120 sati je potrebno za obradu kućišta, kazaljki, krunica i pušera. Ono što je zaista impresivno su dimenzije mehanizma. 648 komponenata u samo 8.8mm debljine je zaista zapanjujuć podatak, a mehanizam je toliko kompliciran za proizvesti, da se na godišnjoj bazi proizvede maksimalno 10 primjeraka. Kao i kod džepnog modela, mehanizam posjeduje perpetual kalendar koji uzima u obzir prijestupne godine, ima minute repeater funkciju i indikator Mjesečevih mijena. Chronograph modulu je dodan flyback, tako da je reset chrono funkcija moguće obaviti samo jednim pritiskom na donji pušer.

Uz model od bijelog zlata, predstavljen je i titanski Grand Complication model, Openworked Royal Oak Grande Complication sa vrlo sličnim karakteristikama, bilo vizualno ili po funkcijama mehanizma. Mehanizam (Calibre 2885) je u ovom slučaju nešto malo izmijenjen, odnosno chronograph funkciji je dodan split seconds koji može mjeriti dva odvojena vremenska intervala. Brojčanik, kao i u modelu od bijelog zlata, je u biti mehanizam, ako ne brojimo sub-dialove. Uostalom bilo bi šteta pokriti takvu mehaničku ljepotu u koju je utrošeno toliko vremena i strpljenja.

 Royal Oak Grande Complication

Titanium Openworked Royal Oak Grande Complication

Za zadnji Grand model bi mogli reći da je ujedno i najjeftiniji (ako je “jeftino” uopće riječ koju smijemo upotrijebiti kod ovakvih satova). Steel Royal Oak Grande Complication od svih predstavljenih i najviše liči originalnom Royal Oak modelu kojeg je dizajnirao Gerald Genta, prije točno 40 godina. Predivan modro plavi brojčanik sa tapestry uzorkom je jedan od prepoznatljivih detalja AP satova, kao i oblik kućišta radi kojeg je Royal Oak postao ikona satne industrije. Mehanizam Caliber 2885 je identičan kao i u modelu od bijelog zlata, te kuca na 19.800 bph (2,75Hz), ima 52 rubina i rezervu snage od 45 sati. Cijene predstavljenih modela još nisu poznate, ali očekujte pet ili šest znamenaka…u Euro valuti naravno.

Steel Royal Oak Grande Complication


There are no comments

Add yours