Zenith i Felix Baumgartner uspješno probili brzinu zvuka skokom sa 39.000 metara [VIDEO]

Klik za veću sliku

Felix Baumgartner je zaslužio svoje mjesto u povijesti nakon skoka sa najviše točke na Svijetu. Nakon višestrukih odgađanja radi nepovoljnih vremenskih prilika, u Nedjelju 14.10.2012 u 17:15h po našem vremenu je dano zeleno svijetlo Red Bull Stratos timu za lansiranje kapsule koja će odvesti Felixa na visinu od najmanje 36.000m.

Klik za veću sliku

Sam let na tu visinu je trajao preko 2 sata, a kompletni događaj ste mogli pratiti online preko službene Red Bull Stratos stranice. Tijekom leta se dogodio problem sa Felixovim vizirom, odnosno sustavom grijača koji je trebao sprečavati magljenje. Problem nažalost nije otklonjen, ali svejedno je Red Bull tim dao odobrenje Felixu za nastavak skoka. Sa nevjerojatne visine od 39.045 metara, Felix Baumgartner je obavio rekordni skok te se brzinom od 1342.8 Kmh (Mach 1,24) počeo približavati površini Zemlje. Time je postao prvim čovjekom koji je probio brzinu zvuka bez letjelice ili posebnog pogona. Uz taj rekord, “skinuta” su i još dva: najviši let u balonu i najviši freefall skok.

Felix Baumgartner nekoliko trenutaka prije skoka

Zenith Stratos (najavu pročitajte na LINKU) koji je bio na ruci Felixa tokom cijelog leta je tako službeno postao “najbrži” sat na svijetu, jedini koji je putovao brzinom većom od brzine zvuka van letjelice. Tako se Zenith pridružio klubu legendarnih satova koji su se koristili u svemirskim programima poput Omege Speedmaster, Breitling Cosmonaute, Sinn 140, Seiko 6139 i Fortis Cosmonaut.

Klik za veću sliku

Zenith je za potrebe ove misije dao tvornički nemodificiran Stratos sa El Primero mehanizmom koji može mjeriti preciznošću od 1/10 sekunde. Mehanizam također ima i Flyback funkciju, putem koje je vrlo lagano resetirati chronograph pritiskom na samo jedan pušer. Sat je gotovo identičan standardnom Stratosu, osim zadnjeg poklopca koji je ugraviran sa slikom Felixa Baumgartnera u zaštitnom odijelu i natpisom o probijanju brzine zvuka. Prema Zenithu, ne radi se o limitiranoj seriji i vrlo vjerojatno će se taj poklopac koristiti u sljedećim verzijama Stratosa, slično kao što to koristi Omega na Speedmaster modelima.

Klik za veću sliku

Klik za veću sliku 

Klik za veću sliku

Klik za veću sliku

 Skraćenu verziju skoka možete vidjeti na službenom videu. Još jednom čestitke Felixu na uspješnom skoku, kao i kompletnom Red Bull i Zenith timu!


There are no comments

Add yours