Zenith i Felix Baumgartner spremni za probijanje zvučnog zida skokom iz stratosfere [VIDEO]

Klik za veću sliku

Za nešto više od jednog sata, Felix Baumgartner, ekstremni sportaš i Base jumper bude pokušao oboriti rekord star 52 godine = skok sa samog ruba stratosfere na visini od zapanjujućih 36.000 metara. Baumgartner želi postati prva osoba koja će probiti zvučni zid bez pomoći dodatnog pogona i zaštite kapsule.

Klik za veću sliku

Nakon uspješno odrađenih testnih skokova i čekanja povoljne vremenske prognoze, sve je spremno! Vjetar je slab, vidljivost je odlična i kompletni tim je spreman za novi rekord. U Roswell-u, New Mexico se odrađuju završne pripreme za rušenje rekorda starog 52 godine, kojeg je postavio Joe Kittinger skokom sa visine od 31.300 metara. Uz Red Bull, sponzor ovog epskog skoka je i Zenith, koji je odabrao svoj najpoželjniji model Stratos Flyback (najavu za sat možete pročitati na OVOM LINKU) za ručni sat koji se bude nalazio na Baumgartnerovoj ruci prilikom probijanja zvučnog zida. Kako bi Baumgartner ostao zaštićen od ekstremne hladnoće i vakuma, čak pet godina je razvijano posebno odijelo, isključivo za tu namjenu. (popis karakteristika možete pogledati na ovom linku).

Zenith Stratos Flyback

Felix Baumgartner je već poznat po držanju base jump rekorda, poput skoka sa najviše zgrade Taipei101, a danas ima u planu srušiti čak četiri rekorda:

1. Najvši let balonom
2. Najviši freefall skok
3. Najduži freefall skok – trajanje skoka oko 5:30 minuta
4. Probijanje zvučnog zida bez pomoći zrakoplova ili dodatnog pogona

Live prijenos skoka možete pratiti online preko Red Bull STRATOS stranice, a ukoliko pogodite i lokaciju slijetanja Felixa, imate priliku osvojiti i Zenith Stratos Flyback (Klik na LINK). Držimo Felixu fige da sve prođe uredu i da se sigurno vrati na Zemlju.

Klik za veću sliku


There are no comments

Add yours