DSC_8729_zps9ed9277e

Louis Erard Regulator “Black” [RECENZIJA]

Čak 81. godina je prošla od kad je Louis Erard predstavio prvi mehanički sat na tržištu. Poštivajući horološku tradiciju i tradicionalni dizajn, svi Louis Erard satovi su rađeni po švicarskim standardima, te su poznati po tome što koriste isključivo mehaničke mehanizme u svojim satovima. Sat koji gledate na slikama spada u “1931. kolekciju” koja se fokusira na tradicionalne modele iz povijesti Louis Erard branda sa dozom modernih elemenata i materijala. U nastavku pročitajte detaljnu recenziju…


Klik za veću sliku

 Regulator “Black” (ref. 54209AN12) je jedan od zanimljivijih i novijih modela koji su izašli iz Louis Erard radionice. Nakon otvaranja kutije sat doslovno ostavlja “WOW” dojam. Prvo što ćete pomisliti da je sat rađen za filmove poput Gattaca i Equilibrium čija je radnja smještena u “high tech” budućnost (BTW, odlični filmovi, preporučam da pogledate).

Klik za veću sliku

Kada je Louis Erard predstavio ovu kolekciju satova, predstavio ju je u nekoliko različitih verzija. Čelično kućište, mat crni PVD premaz, gumeni, kožni, metalni remen…daje vam dobar dio elemenata na biranje, što je odlično jer se nemali broj puta zna dogoditi da bi određeni sat htjeli, ali samo da ima drugačiji remen ili finiš kućišta. Osobno mi je ovaj model ujedno i najbolji, mislim da ima sve potrebne detalje kako bi se isticao iz gomile sličnih i već viđenih satova.

Klik za veću sliku

Klik za veću sliku

Uobičajen i pomalo klasičan dizajn kućišta sa vrlo blagim zaobljenim linijama više vuče na vintage satove, dok sa druge strane imamo PVD mat crni premaz koji se većinom može naći na modernim satovima. Uz to, sat dolazi na gumenom remenu, što je totalno van standarda za ovaj tip sata (u ovom slučaju, pojam “van standarda” je definitivno pozitivna stvar).

Dimenzije su skoro pa optimalne. 42mm u promjeru je gotovo idealno za ugodno, cijelodnevno nošenje, a debljina od samo 10mm osigurava da se sat može sakriti bez ikakvih problema ispod košulje ili jakne. Poklopac kućišta je u vodoravnoj ravnini sa završetkom prihvata za remen, tako da cijela težina sata pada u potpunosti na zapešće dlana, čime je sat izuzetno udoban.

Klik za veću sliku

Dio koji definitivno najviše oduševljava na satu je reljefni brojčanik, napravljen u dvije razine koji pomalo daje 3D efekt kada se gleda pod kutem. 3D efekt dodatno pojačavaju čak tri sub-diala koji su za razliku od velike većine takvih satova, potpuno različiti. Kao što možete vidjeti na slikama, sat ima Regulator komplikaciju, koja odvaja satnu i sekundnu kazaljku od glavne osovine, dok se u samom “centru” nalazi ogromna, brušena i skeletonizirana minutna kazaljka. Prikaz trenutnog sata nije napravljen tradiocionalno kao na klasičnim regulator satovima, uz pomoć kazaljke, nego uz pomoć rotacijskog diska na 12h, na kojem su prikazani sati u digitalnom obliku.

Klik za veću sliku

“Sekundarka” na 6h, finišom identična minutnoj kazaljci, je također dizajnom vrlo zanimljiva. Sa lijeve strane brojčanika je funkcija koju će jako cijeniti vlasnici koji ne nose satove svaki dan, a radi se o indikatoru rezerve snage. Indikator je također izveden poput rotacijskog diska, te je odlično uklopljen u dizajn kompletnog brojčanika. Vjerojatno najbolja stvar kod ovakvog tipa brojčanika je ogromna raznovrsnost, ovisno o uvjetima i kutu gledanja. U jednom trenutku brojčanik će djelovati kompletno mračan, sa jako uočenim elementima, poput kazaljke i subdiala. U drugom trenutku, ovisno o osvjetljenju, brojčanik može totalno oživjeti i prikazati ogromnu dozu detalja, poput dijamantnog uzorka koji krasi kompletnu pozadinu.

Klik za veću sliku

Klik za veću sliku

Klik za veću sliku

Razlog zašto je sat toliko elegantnih dimenzija najviše ovisi o mehanizmu. Louis Erard se za ovaj model odlučio na ETA Peseux 7001 RE9 sa regulator komplikacijom. Radi se o vrlo pouzdanom, ručno navijajućem mehanizmu kojeg je tijekom godina koristilo jako puno proizvođača, poput Tissota, Choparda, Maurice Lacroix-a, Omege, pa čak i Blancpaina. Mehanizam je dimenzijama relativno malen, samo 23,3mm u promjeru i jako male debljine od 2,5mm. Nemirnica 7001 mehanizma radi na 21.600 otkucaja po satu, ima 17 rubina, a rezerva snage se kreće oko 44h. Prilikom testa, sat je radio dosta precizno,te mu je dnevno odstupanje u prosjeku bilo oko 5 sekundi. Jedina mala zamjerka mehanizmu je nepostojanje hacking mogućnosti, odnosno zaustavljanje “sekundarke” prilikom resetiranja sata, ali to je manji nedostatak.

Klik za veću sliku

Klik za veću sliku

Unutrašnjost kopče remena je u potpunosti pjeskarena, pa pomalo izgledom podsjeća na titan, iako se radi o čeliku. Sa vanjske strane, na kopču je nanesen identičan PVD mat crni sloj kakav se nalazi na kućištu. Već smo spomenuli da sat dolazi na gumenom, točnije na slikonskom remenu koji je iznimno udoban i jako dobro balansira sat na ruci. Remen je ujedno i dovoljno dug za zapešće od 8 incha, a s obzirom da sat ima standardne prihvate od 20mm, moguće je promijeniti remen i staviti neki po želji (razmišljam o mat aligator koži boje duhana). Mali nedostatak remena je što se na njega prima prašina, ali tako je većinom sa svim novim silikonskim remenima.

Klik za veću sliku

Vrlo moderan sat koji se ne viđa baš svaki dan, pomalo unikatan sa tom kombinacijom boja i komplikacija i sigurno će plijeniti poglede. Uz spomenute male nedostatke potrebno je spomenuti da brojčanik nema iluminacije, ali s druge strane, bilo bi malo teže ukomponirati taj detalj u već odlično dizajnirane kazaljke. Prilikom nošenja sat se pokazao iznimno udoban i efektan, te je za prilagođavanje na regulator komplikaciju bilo potrebno svega par sati. Ukoliko tražite nešto moderno i pomalo unikatno, a s druge strane kvalitetno, mislim da ste pronašli pravu stvar – Louis Erard Regulator!

Klik za veću sliku

Sat se može kupiti u poslovnicama Dicte po cijeni od 19.995kn


There are no comments

Add yours