PR-mikrotourbillon-WM

TAG Heuer MikrotourbillonS

TAG Heuer-ov najambiciozniji luksuzni chronograph je ugledao svijetlo dana. Ne samo da je to najbrži tourbillon ikada napravljen, nego je i jedini na svijetu koji može mjeriti vrijeme sa preciznošću od  1/100 sekunde. Više detalja pročitajte u nastavku.

Klik za veću sliku

Nakon samo četiri mjeseca nakon što su “procurile” loše fotografije iz BaselWorld-a, donosimo vam detaljne slike i tehničke specifikacije novog TAG Heuer Chronographa – MikrotourbillonS. Ovo je ujedno i prvi tourbillon, odnosno dvostruki tourbillon koji je izašao iz TAG ove manufakture. MikrotourbillonS je novi izuzetno precizan mehanizam iz “Mikro” serije (najavu Micrographa, Mikrotimera, i Mikrogridera možete pročitati na linkovima), u koju spadaju satovi koju mogu mjeriti sve do 2/10.000 sekunde. Ta “Mikro-platforma” je sačinjena dva zasebna mehanizma, svaki sa svojom glavnom oprugom koja je zadužena za funkcioniranje sata ili chronographa. Međutim, ovo je prvi puta da su upotrijebljena dva tourbillona.

Klik za veću sliku

Carrera, Heuer-ov najprodavaniji model od 1963. godine je bio očit izbor za dizajn kućišta. Materijali su također high end pa je umjesto čelika upotrijebljen Tantalum, pomalo egzotični materijal izuzetno otporan na koroziju, sa kombinacijom ružičastog zlata. Brojčanik MikrotourbillonS-a je polu otvoren, pokazuje unutrašnjost mehanizma i preciznost izrade oba tourbillona. Desna strana brojčanika je rezervirana za tri sub-diala, od kojih samo dva (3h i 6h) imaju funkciju chronographa, dok gornji služi kao indikator rezerve snage. Kompletni brojčanik je ukrašen antracit Côtes de Genève reljefom.

Klik za veću sliku

Kao što je već napomenuto, mehanizam se sastoji od dva odvojena tourbillon sustava za mjerenje vremena sa zasebnim glavnim oprugama. Navijanje se vrši pomoću krunice, u smislu da krunica u jednom smjeru navija satni mehanizam, u drugom chronograph mehanizam. Gornji tourbillon kuca na relativno standardnih 28.800 bph (4 Hz), dok je donji daleko brži, i kuca na 360.000 bph (50 Hz). To znači da nemirnica napravi jedan potpuni okret svakih 5 sekundi i može mjeriti vrijeme sa preciznošću od 1/100 sekunde, čime je i dobila titulu “najbrže tourbillon komplikacije na svijetu”. Takva preciznost ima i slabost – nije baš štedljiva, pa kompletno navinuta opruga može raditi maksimalno 60 sekundi. Rezerva snage za satne funkcije iznosi solidnih 45 sati.

Shema MikrotourbillonS mehanizma

Centralna chrono kazaljka

Mehanizam se sastoji od 439 komponente od kojih je 437 napravljeno kompletno in-house, samo su dvije glavne opruge napravljene kod nezavisnog proizvođača.  Ovaj model neće biti limited edition, nego ga TAG planira uvrstiti u standardnu ponudu, ali isključivo po narudžbi. Čak se zna i cijena. Sjedite? 220.000 Švicarskih franaka, naravno bez poreza i carine. Neovisno o visokoj cijeni, čak 20 komada je naručeno na Basel sajmu ove godine.

Klik za veću sliku


There are no comments

Add yours