ZR012_lateral_black

C3H5N3O9 Experiment (MB&F & Urwerk)

Predstavljamo vam novi eksperimentalni brand utemeljen od strane dvojice najjačih “igrača” individualnih manufaktura, Max Büsser-a (MB&F) i Felix Baumgartner-a (Urwerk) koji su zadnjih četiri godine razvijali koncept inspiriran Wankel motorima.

Klik za veću sliku

Naziv novog branda zvuči pomalo zbunjujuće:  C3H5N3O9, što zapravo predstavlja kemijsku formulu nitroglicerina, jednog od osnovnih sastojaka dinamita. Brand je nastao totalno slučajno, na poslovnom sastanku prije četiri godine gdje je Felix Baumgartner već imao razrađen koncept mehaničkog mehanizma temeljenog na Wankel motoru. Problem je bio u dizajnu kućišta, i koga bolje odabrati nego Max Büsser-a, utemeljitelja MB&F-a. Međutim, ovo nije prvi puta da su dva horološka genija surađivala. Njihov zadnji projekt, Harry Winston Opus V je dan danas jedan od poželjnijih satova sa odličnim dizajnom.

Klik za veću sliku

Naziv koncepta koji gledate na slikama nosi ime ZR012 i trenutačno je jedini model u ponudi. Dolazi u dvije verzije, od 18k žutog zlata i od metala koji je temeljen na cirkoniju. Kućište je vrlo neobičnog dizajna, promjera 44mm i ukupne dužne od 55mm. U ovim dimenzijama nisu uključeni prihvati za remen koji su sve samo ne standardni. Prihvati na 6h strani su pričvršćeni putem dvostrukih zglobova te se prilagođavaju zakrivljenosti zapešća, čime je sat vrlo vjerojatno iznimno udoban na ruci, neovisno o povećim dimenzijama. Naravno, najvažniji dio sata leži u mehanizmu.

Klik za veću sliku

Mehanizam novog ZR012 je u potpunosti razvio Urwerk, i kao što je već spomenuto, glavnu inspiraciju vuče iz dizajna Wankel motora. Sam koncept Wankel motora je razvijen 1919. godine od strane Felix Wankela, koji je dizajnirao motor koji umjesto klasičnog klipa koristi rotacijski klip kako bi kombinirao četiri takta motora – usis, kompresiju, izgaranje i ispuh. Princip rada Wankel motora možete vidjeti na sljedećoj slici.

Princip rada Wankel motora

Isti princip za prikazivanje vremena koristi mehanizam novog ZR012  modela. Napravljen je od dva trokutasta rotora koji putem epicikloidnih putanja prikazuju vrijeme na retrograde skalama na dnu mehanizma. Gornji rotor prikazuje minute, dok je veći, donji rezerviran za prikaz sati. Mehanizam na gornjim slikama tako prikazuje vrijeme od 5:36. Na pozadini sata se našao i indikator rezerve snage (ukupna rezerva snage je oko 39 sati).

Putanje rotacijskog rotora za prikaz sati/minuta

Klik za veću sliku

Iako je novi ZR012 isključivo koncept, trenutačno je u planu samo 12 primjeraka za 2012. Cijena za ovo čudo od sata? Oko 110.000 CHF (bez poreza naravno). Novi ZR012 možete naručiti isključivo preko C3H5N3O9 web stranice, a prvi primjerci će biti gotovi za 2-3 tjedna.

Klik za veću sliku


There are no comments

Add yours