Patek_Ref_52761A_560

Patek Philippe Nautilus Annual Calendar (Ref. 5726)

Patek Philippe Nautilus, vjerojatno najpoznatiji sportski sat predstavljen još sredinom 1970′. je od ove godine obogaćen novom serijom sa bijelim brojčanicima. Uz najpopularniji Nautilus sa tri kazaljke, prezentiran je i novi Annual Calendar model (Ref. 5726) koji uz već legendaran dizajn nudi i zanimljive komplikacije.

Novi Nautilus 5726 je na ovogodišnjem Basel sajmu predstavljen u dvije verzije, sa bijelim i crnim brojčanikom. Dizajn kućišta je ostao vjeran originalu kojeg je dizajnirao slavan Gérald Genta, te koji zahvaljujući promjeru od 40,9mm i 11.25mm debljine garantira udobnost prilikom višesatnog nošenja.  Uz klasične tri kazaljke, mehanizam također ima i godišnji kalendar (Annual Calendar) koji je nešto jeftinija verzija Perpetuala Calendara. Neka vas pojam “jeftiniji” ne zavara, ipak razgovaramo o Patek Philippe-u. Annual Calendar, za razliku od Perpetual Calendara treba jednom godišnje resetirati, točnije u veljačni kada se radi promjena sa 28. ili 29. dana u mjesecu.

Klik za veću sliku

Brojčanik je zadržao poznate vertikalne linije, a dodana su tri prozora za datum (dan u tjednu, dan u mjesecu i mjesec u godini) na 12h i 6h poziciji. Subdial na 6h poziciji ne služi za “sekundarku” nego je Patek odlično integrirao indikator Mjesečevih mijena i 24h skalu. Svi indikatori na brojčaniku, uključujući i kazaljke, su napravljeni od 18k bijelog zlata. Kontrast crnih indikatora, kazaljki i brojčanika je naročito uočljiv na “bijeloj verziji” gdje je čitljivost vrhunska.

Klik za veću sliku

Novi Patekov Caliber 324 SQALU 24H mehanizam je automatic, napravljen i ukrašen do zadnjeg detalja u Patekovoj manufakturi po najvišim mogućim standardima (mehanizam posjeduje Patek Philippe Seal).

Rezerva snage mu je oko 45 sati, napravljen je od 347 komponenata a ukrašen je i rotorom od 21 karatnog zlata. Cijena za ovaj legendarni Nautilus Annual Calendar je $47,600. Možda zvuči puno, ali s obzirom da za Patek Philippe sa Perpetual Calendarom trebate izdvojiti oko $100.000, možda i ne zvuči tako strašno.


There are no comments

Add yours