Habring2-Doppel-2

Habring² Doppel 2.0 Chronograph

Nakon Patek Philippe 5204, predstavljamo vam još jedan vrlo zanimljiv Rattrapante chronograph napravljen u maloj austrijskoj manufakturi Habring².

Prije dvadesetak godina, Richard Habring je radio za IWC Schaffhausen na razvoju novog Rattrapante chronograph-a temeljenog na ETA 7750 mehanizmu. Habringov Doppelchronograph (drugi naziv za Rattrapante) je omogućio relativno jednostavno modificiranje 7750 baze kako bi se mogla integrirati  ta odlična chrono komplikacija. Jedan od poznatijih modela sa tim mehanizmom je Pilot Doppelchronograph kao i Destriero Scafusia, model čiji mehanizam dan danas spada u serijski najkompliciranije mehanizme.

Kao što smo i napomenuli u Patek Philippe 5204 najavi, “Rattrapante chronograph komplikaciju možemo zamisliti kao dvostruki chronograph koji se sastoji od dvije “sekundarke” na glavnoj osovini, pozicionirane jedna iza druge. Kako se obje “sekundarke” mogu sinkronizirano kretati, jednu je moguće zaustaviti na bilo kojoj poziciji na brojčaniku”.

Dvadeset godina kasnije, Richard Habring više ne radi za IWC, nego je vlasnik Habring² manufakture, koja je prema njegovim riječima “najmanja manufaktura na svijetu” koja proizvodi svega 80-tak satova godišnje. Prošli mjesec je patent na IWC -ov Doppelchronograph istekao, što je bila odlična prilika za njegovog dizajnera da iskoristi potencijal tog mehanizma za svoj novi model Doppel 2.0 Chronograph.

Klik za veću sliku

Iskreno, mislim da je ovo jedan od najljepših satova predstavljenih ove godine. Izrazito jednostavan dizajn, fenomenalno obrađeno kućište i vrhunski mehanizam. Za razliku od klasičnog dizajna sa “tri sub-diala”, okrenulo se na jednostavniju i klasičnu verziju sa samo dva, koji služe za tekuće sekunde (9h sub-dial) i 30 min chrono (3h sub-dial). Uz dva pušera na desnoj strani kućišta, našao se još jedan na lijevoj strani (10h) koji i najviše otkriva da se radi o Rattrapante komplikaciji.

Pomoću tog pušera je moguće zaustaviti  ili sinkronizirati sekundarku kazaljku sa glavnom chrono kazaljkom. Brojčanik se može naručiti u plavoj, smeđoj ili sivoj boji sa brušenom obradom i vrlo klasičnim vanjskim prstenom dizajniranim u stilu željezničkih tračnica. Indikatori su napravljeni od srebra te su premazani SuperLuminovom kako bi bili vidljivi u tamnim uvjetima.

 Kućište promjera 42mm potpisuje vrhunski poznat proizvođač Fricker, a trenutačno je u planu razvoj manjeg modela od 36mm.

Klik za veću sliku

Već spomenuti mehanizam Calibre A08MR je temeljen na ETA 7750 koji uključuje dodatna poboljšanja u odnosu na originalni dizajn od prije dvadeset godina. a vezana je na jednostavnije održavanje mehanizma. Mehanizam kuca na 28,800 bph te ima rezervu snage od 48 sati. Safirno staklo se nalazi sa obje strane, a sat je vodootporan do 50m.

Sa tako malim proizvodnim kapacitetom, ovo je sigurno sat koji nećete vidjeti u javnosti na nečijoj ruci, što je dodatan razlog da ga i kupite (trenutačno je planirano samo 20 komada). Očekivana cijena Habring2 Doppel 2.0 je oko 6000€.

Calibre A08MR


There are no comments

Add yours