pp

Patek Philippe Grande Complication (Ref. 5204)

Klik za veću sliku

Nakon što nas je Patek Philippe ugodno iznenadio sa novom bijelom Nautilus serijom (Slika 1, Slika 2) na Basel sajmu, predstavljen je još jedan model sa bijelim brojčanikom koji zaslužuje još i veću pozornost. Radi se o Grand Complication modelu koji objedinjuje Rattrapante chronograph, Perpetual kalendar i Moon phase komplikacije, lijepo “upakirane” u vrhunskom kućištu od platine.

Klik za veću sliku

Novi Patek Philippe Grande Complication 5204 je zapravo nasljednik starijeg i manjeg 5004P modela. Međutim, novi model nije samo porastao u odnosu na starijeg ( sa 36.7mm na 40mm) nego je dobio i kompletno novi in-house Caliber CH 29-535 PS mehanizam od čak 496 komponente. Rattrapante chronograph komplikaciju možemo zamisliti kao dvostruki chronograph koji se sastoji od dvije “sekundarke” na glavnoj osovini, pozicionirane jedna iza druge. Kako se obje “sekundarke” mogu sinkronizirano kretati, jednu je moguće zaustaviti na bilo kojoj poziciji na brojčaniku. Upravo zato ovaj model ima tri pušera. Gornji i donji služe za start, stop i reset chrono funkcija, dok centralni pušer, integriran u krunicu, služi za stop ili start sekundarkne chrono kazaljke.

Klik za veću sliku

Stariji Patek Philippe Rattrapante chronograph mehanizam je imao nižu frekvenciju nemirnice, pa bi prilikom uključivanja Rattrapante chronograph-a došlo do pada amplitude. Upravo zato je razvijen Isolator sustav koji eliminira ovaj problem i uvelike povećava pouzdanost mehanizma. Detalje oko novog mehanizma Caliber CH 29-535 PS, kao i tehničke podatke i crteže možete naći u službenom Patek Philippe dokumentu.

Caliber CH 29-535 PS – zadnja strana

Caliber CH 29-535 PS – prednja strana

Iako je 36.7mm savršeno za klasičan Patek sat, povećanje promjera na 40mm je ipak prikladnije za chronograph, pogotovo kada je brojčanik poprilično ispunjen raznim indikatorima. Srebrni brojčanik novog Pateka je sve samo ne jednostavan, što ni ne čudi s obzirom na broj prikazanih informacija koje uključuju dan u mjesecu, dan u tjednu, mjesec u godini, mjesečeve mijene , Dan/Noć indikator, chronograph pa čak i prijestupnu godinu. Kompletno kućište, pušeri i krunica pa čak i kopča remena su napravljeni od platine te polirani do zrcalnog sjaja. Safirno staklo na pozadini otkriva ljepotu po kojoj je poznata Patek Philippe manufaktura. Komponente su vrhunski obrađene do najmanjeg detalja, a na mostu nemirnice se našao i poznati Patek Philippe pečat koji garantira da su kućište, mehanizam i brojčanik napravljeni po najstrožim kriterijima i da sat zadovoljava najviši rang kvalitete u urarstvu.

 Patek Philippe Grande Complication 5204 dolazi isključivo na crnom aligator remenu po cijeni od 260.000 CHF.

Klik za veću sliku


There are no comments

Add yours