89-01-03-03-04_Grande-Cosmopolite-Tourbillon_auf_Box_25cm

Glashütte Original Grande Cosmopolite Tourbillon

Jedan od najzanimljivijih noviteta ove godine je svakako Glashütte Original Grande Cosmopolite Tourbillon, mehaničko remek djelo koje je nastalo kao rezultat višegodišnjeg istraživanja i razvoja najboljih inženjera, dizajnera i urara ove vrhunske njemačke manufakture.

Klik za veću sliku

Prema riječima glavnih ljudi iz Glashütte Original, ovaj “sat je najneobičniji i najsofisticiraniji mehanički sat napravljen u njihovoj povijesti”. Glavna karakteristika ovog modela je prikazivanje sekundarne vremenske zone. Iako možda ne zvuči kao posebna komplikacija, koju je moguće već naći na poprilično jeftinijim satovima, kod ovog modela je dovedena na daleko veću razinu. Grande Cosmopolite Tourbillon može prikazivati lokalno vrijeme (Home time), kao i 37 vremenskih zona koje uključuju gradove sa djelomičnim pomacima (+/- 15 minuta).  Svaki grad je prikazan po IATA (International Air Transport Association) standardu, a može se očitati na dva mala prozora na 8h lokaciji. LAX bi značio Los Angeles International Airport, FRA – Frankfurt-am-Main.

Mehanizam sata također uzima u obzir ljetno (DST – gornji prozor) i zimsko vrijeme (STD – donji prozor) i sinkronizira kazaljke prema tim funkcijama. U bilo kojem trenutku sat prikazuje lokalno vrijeme (Home time) na 24h sub-dialu koji se nalazi na dnu brojčanika.

Klik za veću sliku

U sat je ugrađen i Perpetual Calendar, koji prikazuje dan u mjesecu, dan u tjednu, mjesec, pa čak i prijestupnu godinu. Pomoću vanjske krunice (2h) je omogućeno namještanje datuma, a ovisno o tome da li putujete na zapad ili istok, namještanje datuma je moguće raditi u smjeru kazaljke na satu ili obrnuto. Sat čak uzima u obzir i prijestupnu godinu, tako da pomicanje sa 1. ožujka na 28. ili 29. veljače ne predstavlja nikakav problem. Naravno, kakav bi to bio flagship manufakture da nema Flying Tourbillon, ponosno istaknut na 12h?

Kompletan brojčanik je dizajniran za maksimalnu čitljivost, i s obzirom na broj komplikacija, taj cilj je i ostvaren. 18k bijelo zlato je bio osnovni materijal za izradu brojčanika, te sa grubim uzorkom, rimskim indikatorima, vanjskim prstenom, dizajniranim u stilu željezničkih tračnica i plavim kazaljkama izgleda naprosto fenomenalno. Masivno kućište, promjera 48mm, je napravljeno od platine, a sa obje strane se nalazi safirno staklo sa antireflektivnim premazom.

Klik za veću sliku

Jako zanimljiv detalj je zadnji poklopac, koji kada se otvori, daje popis svih IATA kodova za gradove koji se trenutačno koriste u svijetu. Vlasnik po želi može zatražiti i vlastiti natpis za svoj grad, odnosno za lokalno vrijeme. Ručno navijani mehanizam je temeljen na GO caliber 89-01, napravljen je od čak 500 komponenata te ima rezervu snage od 72 sata. Safirno staklo na pozadini omogućuje pogled na predivno ukrašen mehanizam, kao i na skalu rezerve snage.

Klik za veću sliku

Glashütte Original Grande Cosmopolite Tourbillon dolazi na crnom aligator kožnom remenu sa platina kopčom. Kao što i priliči takovom satu, pakiranje je ludilo! Sat dolazi u ogromnoj kutiji od hrasta, sa ukrašenim čeličnim bokovima i postoljem u centru na kojem stoji sat. Cijena? Ne pitajte!

Klik za veću sliku


There are no comments

Add yours