ORIS-Tubbataha-1

Oris Tubbataha Regulator

Oris se ponovno baca u akciju spašavanja prirodnih ljepota. Kao i kod prijašnjih takvih akcija (Oris Maldives, Oris Kittiwake), predstavljen je novi limited edition model nazvan Oris Tubbatha Regulator, nazvan po koraljnom grebenu Tubbatha u nacionalnom parku na Filipinima.

Već dulje nismo vidjeli update regulator modela od Oris-a (recenziju starijeg modela možete pročitati na OVOM LINKU), ali kako je Oris počeo poprilično često izbacivati nove modele temeljene na novom “Aquis” kućištu, bilo je i pitanje vremena. Ronilački regulator satovi nisu baš česti među švicarskim proizvođačima, što je šteta, jer osim što odlično izgledaju imaju i praktičnu primjenu.

Klik za veću sliku

Prilikom ronjenja je bitna samo minutna kazaljka, koja pokazuje ukupno vrijeme urona. Sve ostale kazaljke su praktički nevažne, stoga ih je dobro staviti u “pozadinu”. Upravo je to Oris radio na svojim regulator modelima svih ovih godina. Uz micanje satne kazaljke na zasebnu osovinu i sub-dial, postoje i razlike u boji iluminacije. Minutna kazaljka, kao i indikatori svijetle narančastom bojom, dok ostale kazaljke svijetle plavom, kako ne bi došlo do zabune u kritičnom trenutku.

Novi Oris regulator je i malo smršavio, iako samo jedan mm, pa ukupni promjer sad iznosi 46mm. Cijelo kućište je napravljeno od titana, a malo je čudno što je sat vodootporan do “samo” 500m (stari model je bio do 1000m).  Pošto se po dizajnu vidi da je preuzet “Aquis” DNK, ovaj model krasi tamnoplava brušena keramička luneta i već poznati štitnici za krunicu. Mehanizam je Oris caliber 749, koji je temeljen  na Sellita SW200 mehanizmu.

Klik za veću sliku

Pozadina sata je ukrašena Oris Tubbatha Limited Edition amblemom, kao i osnovnim tehničkim informacijama o satu. Model bude limitiran na 2000 primjeraka, a Oris namjerava od svakog prodanog modela donirati određeni postotak za očuvanje Tubbatha  koraljnog grebena.

Tubbatha koraljni greben


There are no comments

Add yours