Zenith Pilot Doublematic World Timer [VIDEO]

Klik za veću sliku

 Predstavljamo vam novi Zenith Pilot Doublematic World Timer, jedan od tri nova predstavljena Zenith pilota na Basel sajmu 2012.

Izgleda da će 2012. biti zapamćena kao godina “pilota”. Uz IWC, Rolex, Bell & Ross…i Zenith je upotpunio svoju kolekciju satova sa tri nova pilotska modela. Jedan od predstavljenih je i novi Pilot Doublematic World Timer. Glavna  prodajna strategija Zenitha je uvijek bila vezana na mehanizme, pa tako i novi El-Primero 4046 automatik mehanizam kuca na već poznatih 36.000 bph, ali uz to je i “nabomban” sa par zanimljivih funkcija. Uz 30 minutni  chronograph, u sat je ugrađena World Time funkcija pomoću koje je moguće pratiti vrijeme u bilo kojoj od 24 vremenske zone. Pomoću gornje lijeve krunice moguće je namještati unutrašnju lunetu sa glavnim gradovima, te u kombinaciji sa lokalnim vremenom, pročitati vrijeme druge vremenske zone. Polovica unutrašnje lunete je označena bijelom bojom, druga polovica crnom, kako bi znali da li je AM, odnosno PM.

Uz World Time, sat također ima i mehanički Alarm, koji se namješta (crvena kazaljka) i navija putem krunice na “8h”. Alarm funkcija ima dva indikatora, tkz. ON/OFF indikator na “8:30” lokaciji koji pokazuje da li je alarm aktivan, i rezervu snage alarma na “7h”. Bitno je napomenuti da novi  El-Primero 4046 automatik mehanizam ima dvije glavne opruge, jednu za alarm funkciju, a drugu za ostale satne funkcije, što je odlična stvar jer se neće dogoditi da alarm prestane raditi u najvažnijem trenutku.

El-Primero 4046 automatik mehanizam je napravljen od 439 komponenti, stoga ni ne čudi da je promjera 30mm i čak 9mm debljine. Sat nije malen, ali daleko od toga da ulazi “tešku kategoriju”. Čelično kućište je 45mm promjera, nešto je veće debljine, a pozadinu sata krasi pogled na odličan novi El-Primero mehanizam. Novi Zenith Pilot Doublematic World Timer bude dolazio u dvije verzije, sa čeličnim ili zlatnim kućištem, i sa tamnosmeđim aligator kožnim remenom.

Klik za veću sliku


There are no comments

Add yours