ROLEX Sea-Dweller DEEPSEA Challenge [VIDEO]

Klik za veću sliku

U siječnju 1960. godine, Rolex je u pratnji podmornice Trieste postavio dubinski rekord u Marijanskoj brazdi, čija je dubina iznosila nevjerojatnih 10.916 metara.  Poseban prototip Deep Sea Special (Slika 1, Slika 2), je bio privezan za vanjski trup podmornice i izdržao nevjerojatni pritisak dubine od gotovo 11km. 52 godine kasnije povijest se ponavlja. U suradnji sa National Geographic-om i redateljem James Cameron-om, u pripremi je nova ekspedicija koja će odvesti čovjeka na samo dno Marijanske brazde. Naravno, i ovaj puta u pratnji podmornice će biti Rolex sat – novi Rolex Deepsea Challenge.

Deepsea Challenger

Redatelj poznatih blockbuster filmova “Avatar”, “Titanic” i “Terminator”, i istraživač James Cameron je otkrio nove planove osvajanja najdublje točke u Marijanskoj brazdi. U strogoj tajnosti je razvijena podmornica “Deepsea Challenger”, opremljena posebnim trupom, testiranim do smrtonosnih 11,030 metara. Svrha ekspedicije nije samo postizanje dubinskog rekorda, nego i prikupljanje uzoraka tla i organizama koji će zasigurno pomoći u proširenju znanja o najvećim dubinama na Zemlji.

James Cameron ispred Deepsea Challenger-a

ROLEX Sea-Dweller DEEPSEA Challenge

Rolex je za ovu ekspediciju pripremio posebno izdanje svog trenutačnog hardcore ronilačkog modela – Deep Sea Sea Dweller-a. Kako bi izdržao enorman pritisak od 11.000 metara, novi Rolex Sea-Dweller DEEPSEA Challenge blago rečeno izgleda kao trenutačni model na steroidima. Iako tehnički detalji nisu objavljeni (UPDATE: službeni tehnički detalji se nalaze na LINKU) , iz videa (na dnu posta) možemo vidjeti kako novi model ima potpuno novo i deblje kućište, ogroman kristal koji debelo premašuje visinu lunete, kao i deblji Ring Lock sustav iznad brojčanika. Dizajn brojčanika je ostao praktički identičan sa odličnim iluminacijskim indikatorima, dok je jedina razlika u ratingu dubine – 12.000 metara!

ROLEX Sea-Dweller DEEPSEA Challenge

ROLEX Sea-Dweller DEEPSEA Challenge

ROLEX Sea-Dweller DEEPSEA Challenge

Još se ne zna da li će novi ROLEX Sea-Dweller DEEPSEA Challenge krenuti u serijsku proizvodnju, ali će sigurno biti jedan od poželjnijih Rolex satova u nadolazećim godinama (barem za kolekcionare). Za više informacija o ekspediciji posjetite stranicu DeepSea Challenge.


There are no comments

Add yours