Seiko Astron: prvi solarni GPS Seiko sat [VIDEO]

Uz razna mehanička čuda koja su predstavljena na ovogodišnjem Basel sajmu, našao se i poneki kvarcni sat koji je vrijedan razmatranja. Svakako je među njima najzanimljiviji Astron, prvi solarni GPS Seiko model.

Klik za veću sliku

Astron je prvi solarni GPS ručni sat proizveden od strane Seika, čije je ime posuđeno od prvog Seiko Astrona, prvog u povijesti kvarcnog sata. Ne, Astron nema ugrađenu GPS navigaciju kako bi iz imena zaključili, nego nešto sasvim drugo. Prije nego što objasnimo o čemu se radi, jedan primjer: izlazite iz aviona u New Yorku, pritisnete pušer i sat na temelju vaše GPS pozicije automatski namješta lokalno vrijeme i datum. Savršen sat za česte putnike!

Klik za veću sliku

Novi Seiko Astron ima u sebi integriran GPS prijamnik, iznimno niske potrošnje, koji na temelju GPS satelita određuje vaš položaj u bilo kojem trenutku, te postavlja lokalno vrijeme neovisno da li se nalazili u bilo kojoj od 39 vremenskih zona. Samo 6 sekundi je potrebno kako bi sat našao vašu GPS lokaciju, a dodatnih 30 sekundi kako bi se kazaljke i datum postavile na pravilan položaj. Zahvaljujući sinkronizaciji sa atomskim satom, Astron će uvijek biti u sekundu točan. Slična radio tehnologija je već u upotrebi neko vrijeme, ali se nije pokazala pouzdanom u lokacijama gdje je slaba dostupnost radio signala.

Kako ne bi imali brige sa baterijom, Seiko je ugradio solar tehnologiju u Astron, putem koje sat puni svoje litijske baterije zahvaljujući svijetlosti koju prima preko brojčanika. Astron je već sad najavljen u šest različitih verzija, od čeličnog pa sve do titanskog kućišta. Promjer sata je 47mm, debljina oko 16mm, a sat je vodootporan do 100m. Cijena bi se trebala kretati između $1800 i $2500.


There are no comments

Add yours