IMG_0570

Oris Aquis Date Ceramic [RECENZIJA]

Krajem 2011. godine Oris je predstavio novu Aquis seriju satova, i time se pridružio klubu dress-diver-a, tik uz Longines HydroConquest, TAG Heuer Aquaracer, Omegu Seamaster….

Aquis nije orijentiran na samo jednog modela, nego na kompletnu seriju, uključujući i chronograph modele, kao i modele namijenjene ženskom dijelu publike, sa bijelim ili crnim brojčanicima, često u kombinaciji sa dijamantnim indikatorima. Na test nam je stigao jedan klasičan, a s druge strane vrlo detaljno napravljen ronilački model – Oris Aquis Date (ref. 01 733 7653 4155-07 8 26 01PEB).

Klik za veću sliku

Pakiranje sata nije nažalost izvedeno kao na Meistertaucher ili Prodiver seriji, sa posebnom kutijom i brdo dodatnih materijala i alata. Ovog puta je korišteno standardno pakiranje za Oris ronilačke modele. Vanjska crna kutija sa crvenim elementima izgleda vrlo pristojno, dok je unutrašnja izvedena u obliku starinske ronilačke kacige. Dodatnih alata nažalost nema, ali detaljna uputstva za rukovanje satom, kao i servisna i registracijska kartica se nalaze u jako lijepom etui-u.

Aquis Date dolazi u dvije verzije (četiri, ako računamo 36mm modele), sa crnim i plavim brojčanikom. Osim boje, dva modela se razlikuju i po obradi lunete, tj. crni model ima keramičku lunetu sa brušenim finišom, dok je plavi model napravljen sa poliranom keramičkom lunetom. Plava boja nije “standardno plava”, nego je puno tamnija i u dosta slučaja vuče na crnu pod slabijem osvjetljenju. Na suncu je druga priča, plavi brojčanik u kombinaciji sa plavom keramičkom lunetom izgleda vrhunski i djeluje iznimno kvalitetno.

Klik za veću sliku

Klik za veću sliku

Klik za veću sliku

Na brojčaniku nema puno filozofije, samo par linija teksta o proizvođaču i vodootpornosti (do 300m). Reljefni satni indikatori, koji se generalno ugrađuju u malo skuplje satove su prisutni i na ovom modelu. Kazaljke su potpuno polirane, da sat malo “vuče” na ekskluzivu, pa se znaju “izgubiti” na brojčaniku ukoliko se sat gleda pod oštrijim kutem. Ali stvar spašavaju ogromne površine premazane sa nekoliko slojeva iluminacijske boje koja svijetli plavim tonom u slabijim uvjetima.
Kućište kompletnog sata je brušeno, dok su jedini polirani elementi već standardni prihvati remena, krunica i sam rub lunete. Luneta je iznimno precizna, praktički nema praznog hoda između zubaca, a sam zvuk koji se čuje prilikom okretanja je nekako prigušen, vrlo vjerojatno radi keramičkog inserta. Krunica je potpisana, daje izvrstan feedback prilikom okretanja, navijanja i postavljanja sata, dok su štitnici za krunicu već poznati iz Prodiver serije.

Klik za veću sliku

Klik za veću sliku

Iako dizajnom podsjeća na već standardne Oris remene, metalni remen na Aquisu je pak malo promijenjen. “Zvuči” kvalitetnije i dorađenije, linkovi su single screw type, odnosno moguće je skratiti remen uz pomoć jednog preciznog odvijača. Kao i kod većine Oris remena, centralni link je brušen dok su bokovi kompletno polirani. Kod prihvata je promjer remena nešto ispod 24mm i pada na standardnih 20mm kod kopče.

Klik za veću sliku

Klik za veću sliku

Klik za veću sliku

Klik za veću sliku

Klik za veću sliku

Double push kopča je također vrhunska, napravljena od jednog komada čelika, sa ekstenzijom za ronilačko odijelo a vrlo je pohvalo što je Oris integrirao i mikro-podešavanja, što u zadnje vrijeme dosta proizvođača izbjegava.

Safirno anti-refleksivno staklo se nalazi s obje strane sata i u potpunosti je ravno i bez izobličenja, neovisno pod kojim se kutem sat gleda. Na pozadini se vidi unutrašnjost Oris 733 mehanizma, koji je temeljen na Sellita SW200-1. Mehanizam radi na 28.800 bph te uz rezervu snage od 38 sati ima i datum na 6h poziciji na brojčaniku. Osim crvenog rotora sa dodatnim natpisom, nikakve modifikacije nisu rađene na mehanizmu od strane Oris-a. Na testu je sat uredno radio unutar COSC standarda, dobivajući oko 5 sekundi na dan, što je odličan rezultat.

Klik za veću sliku

Sat na ruci stoji jako udobno, zahvaljujući promjeru od 43mm kao i povišenom položaju krunice koji ne stvara osjećaj nelagode kod višesatnog nošenja. Sat nije lagan, ali dovoljno težak metalni remen, kao i kopča ga odlično balansiraju na zapešću. Čitljivost sata je vrhunska, zahvaljujući odličnom kontrastu između brojčanika i kazaljki. Ako tražite svakodnevni sat koji ujutro treba odlično izgledati na sastanku uz fino odijelo, popodne da posluži kao backup vašem ronilačkom računalu, a da pritom ne bankrotirate, onda definitivno razmislite o Oris Aquis-u.

Klik za veću sliku

Klik za veću sliku

Ovaj model možete kupiti u Silvertime webshopu po cijeni od 10.950 kn.


There are no comments

Add yours