Basel 2012: TUDOR Heritage Black Bay & Pelagos [VIDEO]

Tudor Heritage Black Bay

Već treću godinu za redom, Tudor predstavlja novu pridošlicu Heritage liniji, kojom želi odati počast kultnim ručnim satovima koji su obilježili prošlo stoljeće u urarstvu.

Tudor Heritage Black Bay

TUDOR Heritage Black Bay je model inspiriran originalnim Tudor ronilačkim modelom iz 1956. godine ref. 7922, kao i modelom ref. 7016 sa vrlo popularnim “snowflake” kazaljkama. U vrlo elegantno kućište je ukomponirana predimenzionirana i potpisana krunica, kao i produženi prihvati za remen, karakteristični za satove iz 1950′ i 1960′ godina. Crvena ronilačka luneta je odlično ukomponirana u brojčanik, koji sa već spomenutim 18k zlatnim “snowflake” kazaljkama pomalo nostalgično vuče na patinu kod starijih satova.

Tudor Heritage Black Bay

Iako je TUDOR Heritage Black Bay inspiriran starijim satovima, radi se o potpuno funkcionalnom ronilačkom satu sa kućištem vodootpornim do 200m. Meni osobno je najljepši detalj ogroman kristal, koji je toliko zakriven da pod kutem izobličuje brojčanik. Upravo je tako izgledao kristal kod starijih satova, samo što je u ovom slučaju plexi zamijenjen safirom. Kazaljke, kao i indikatori su presvučeni superluminovom, te se u mračnim uvjetima jako ističu kako bi pružali maksimalnu čitljivost. U satu kuca pomalo standardan ETA 2824 sa 38 sati rezerve snage. TUDOR Heritage Black Bay dolazi sa crnim remenom od tkanine, a Tudor se čak potrudio i ponuditi crni kožni remen, namjerno obrađen da izgleda staro i ispucano.

Tudor Heritage Black Bay

Tudor Heritage Black Bay

Ako kojim slučajem niste pobornik vintage satova, Tudor je pripremio rješenje i za to. Novi TUDOR Pelagos također vuče inspiraciju sa starih Tudor ronilačkih satova, ali ovaj puta je okrenut na potpuno drugu stranu – onu modernu.

Tudor Pelagos

Ovog puta nije upotrjebljen čelik i aluminij, već malo moderniji materijali poput titana i keramike. Titansko kućište promjera 42mm je kompletno brušeno, te na lijevom boku ima integriran HEV (Helium Escape Valve), ventil koji je Rolex razvio sa kompanijom COMEX za saturacijsko ronjenje. Sat je definitivno ozbiljniji kada se radi o ronilačkim mogućnostima, zahvaljujući i vodootpornosti od 500m, ali i vrlo inteligentno riješenom titanskom remenu.

Tudor Pelagos

Prilikom uranjanja u veće dubine, tlak vrši pritisak na ronilačko odijelo i time smanjuje obujam zapešća, pa time sat može postati labav pod vodom. Tudor je integrirao dvije opruge i kopču titanskog remena, tako da se remen sam prilagođava ovisno o dubini na kojoj se nalazite.

Tudor Pelagos

Brojčanik sata je napravljen u crno-bijeloj kombinaciji sa vrlo velikim indikatorima i “snowflake” kazaljkama koji su premazani popriličnom količinom superluminove. Novost za Tudor je i keramička luneta koja također ima indikatore premazane luminovom koji svijetle u mraku. Mehanizam je identičan kao i u Heritage Black Bay modelu, tj. radi se o ETA 2824 automatic mehanizmu. Tudor Pelagos se može naručiti na gumenom ili titanskom remenu po cijeni od cca $4400. Heritage Black Bay bude nešto jeftiniji, oko $3500.

Tudor Pelagos


There are no comments

Add yours