Basel World 2012: Rolex Sky-Dweller [VIDEO]

U posljednjih nekoliko dana napetost oko novog Rolex modela se mogla osjetiti u “zraku” (čitaj: internetu). To možemo zahvaliti marketinškom odjelu Rolexa, koji je nedavno pustio u javnost ime novog modela, kao i par teaser fotografija. Novi model je vani i ime mu je SKY-DWELLER.

Rolex Sky-Dweller dizajnom nije nešto revolucionaran. Vrlo podsjeća na već viđene Rolex sportske modele sa svojom karakterističnom lunetom i oyster metalnim remenom. Međutim, noviteti se ne skrivaju u dizajnu, nego u mehanizmu i rotirajućoj luneti. Novi mehanizam caliber 9001 ima funkciju GMT-a kao i godišnjeg kalendara pri kojem je jedino potrebno napraviti pomak datuma u veljači. COSC certificirani mehanizam je opremljen Rolex Parachrom nemirnicom, radi na 28.800 bph i ima rezervu snage od 72 sata.

Sustav SAROS, koji je patentiran od strane Rolex-a, upravlja kalendarom i vrši korekciju datuma ovisno da li se radi o mjesecu sa 30. ili 31. danom. Rolex je također implementirao vrlo zanimljiv način prikaza mjeseca u godini, a radi na principu da se “prozor” iznad indikatora zacrni ovisno o kojem mjesecu se radi (gornja slika prikazuje crni prozor iznad 8, što znači da je kolovoz).

Caliber 9001

Kako upravljati svim tim funkcijama putem jedne krunice? Rolex je izumio poseban mehanizam povezan sa lunetom (još poznatiji kao Ring Command) koji ovisno o položaju lunete upravlja funkcijama sata putem krunice. Samo Ring Command sustav je načinjen od čak 60 komponenata. U prvom položaju lunete se upravlja kazaljkama i 24h skalom koja se nalazi na unutrašnjem brojčaniku. Drugi položaj lunete omogućava postavljanje druge vremenske zone putem satne kazaljke, dok treći položaj služi za upravljanje godišnjim kalendarom.

Klik za veću sliku

Novi 42mm Sky-Dweller dolazi u tri varijante, od bijelog zlata (ref.326939), žutog zlata (ref.326938) i everose zlata (ref. 326935)


There are no comments

Add yours