o2

Basel World 2012: Omega Spacemaster Z-33

Klik za veću sliku

Nakon gotovo godinu dana špekulacija i raznih leak-ova iz Omeginih radionica, napokon je predstavljen Spacemaster Z-33.

Nova Omega Spacemaster Z-33 spada u liniju profesionalnih pilotskih satova i nastala je kao nasljednik već legendarnog modela X-33 koji je trenutno službeni ručni sat za NASA svemirske letove. Poznavateljima starijih Omega će sigurno biti poznat novi Spacemaster. Naime, dizajn kućišta je preuzet od vjerojatno najpoznatije pilotske Omege – Flightmaster-a, koji je još dan danas jedna od najpoželjnijih Omega iz 1970′.

Klik za veću sliku

Kao i prethodnik X-33, i novi Spacemaster je napravljen od kombinacije analognih i digitalnih pokazivača. Uz kazaljke i klasičan brojčanik, ukomponirana su dva digitalna zaslona koji služe za prikazivanje druge vremenske zone, chronographa, tekućih sekunda, alarma, datuma i countdown timera. Mijenjanje funkcija na digitalnim zaslonima se odvija uz pomoć glavne krunice, a pomoću čak četiri pušera je moguće raditi razne operacije sa mehanizmom. Kazaljke su izvedene u skeleton stilu, kako bi omogućavale nesmetano čitanje digitalnih zaslona. Međutim, ukoliko kazaljke ipak smetaju, pritiskom na pušer na 8h lokaciji, obje kazaljke prelaze u vodoravan položaj kako ne bi sprečavale pogled na digitalne zaslone.

Kombinacija crvenih digitalnih znamenaka na crnom zaslonu je odlična kombinacija za nesmetanu vidljivost, a u slabim uvjetima jako pomaže i LCD pozadinsko osvjetljenje, kao i iluminacijska boja na kazaljkama i indikatorima. Omega  se posebno pobrinula da sat bude čitljiv u gotov svim uvjetima, pa su tako ovi digitalni zasloni “imuni” na polarizacijska stakla kakva znamo imati na sunčanim naočalama (ili viziru od pilotske kacige 🙂  ).

Klik za veću sliku

Novi Spacemaster Z-33 sa svojih 20mm debljine definitivno ne spada u “laku kategoriju”, ali uvelike pomaže što je u potpunosti napravljen od titana (grade 5). Kompletno kućište je brušeno, sa par poliranih detalja, a prednja strana sata je  fenomenalno odrađena sa sunburst uzorkom. Poklopac sata je napravljen kao rezonantna komora, vrlo slično kao i na prethodnom X-33 modelu, a čija je svrha pojačavanje glasnoće alarma. Novo razvijeni termo-kompenzirajući kvarcni mehanizam calibre 5666 garantira jako visoku preciznost u praktički svim uvjetima. Ovaj profesionalni pilotski sat dolazi u kombinaciji sa crnim gumenim remenom, kao i u kombinaciji sa smeđim kožnim.


There are no comments

Add yours