Basel 2012: Christophe Claret X-TREM-1 [VIDEO]

Klik za veću sliku

Prije par sati je pušten u javnost mali video preview novog Christophe Claret X-TREM-1 ručnog sata sa vrlo zanimljivim dizajnom i nevjerojatnim načinom prikaza vremena. Christophe Claret je poznat po tome što radi unikatne i ekstravagantne satove, ali novi X-TREM-1 ih sigurno nadmašuje u bilo kojem pogledu.

Klik za veću sliku

U ovom trenutku nisu dostupne tehničke informacije o mehanizmu i satu, samo video materijal po kojem možemo vidjeti kakav će biti X-TREM-1. Prema videu, mehanizam će sadržavati tourbillon komplikaciju pod kutem od 45 stupnjeva, tako da bude uvijek u “centru pažnje” kada se gleda koliko je sati.

Klik za veću sliku

Kada smo kod prikaza vremena, tu stvari postaju zanimljive. Naime, vrijeme se prikazuje na bokovima sata, uz pomoć dvije metalne sfere koje se vertikalno kreću unutar stalkenih cilindara. Međutim, sfere ni na koji način nisu spojene sa mehanizmom nego su korištene magnetske vodilice koje pomiču sfere ovisno o tome koliko je sati. Tako lijeva sfera pokazuje sate a desna minute. Korištena je retrograde komplikacija, što znači da sfera, nakon što odbroji 60 minuta na vrhu staklenog cilindra, vraća se na samo dno, na 0 minuta, te je na isti način izvedena i satna sfera. Navijanje mehanizma i resetiranje vremena se odvija uz pomoć dvije metalne poluge na pozadini sata, koje podsjećaju na ručke za otvaranje sefa. Prednja strana sata, kao i zadnja, sadrži safirno staklo, kako bi se mogle vidjeti unutrašnje komponente i rad samog mehanizma. Preporučam da pogledate video novog Christophe Claret X-TREM-1, stavite na 1080p, full screen i pojačate zvučnike. Uživajte!


There are no comments

Add yours