Grande-Lange-1-SIHH-2

SIHH 2012: A.Lange & Söhne Lange 1

A. Lange & Söhne, jedan od najekskluzivnijih proizvođača luksuznih satova, je predstavio dva nova luksuzna modela u svojoj Lange 1 seriji satova.

A. Lange & Söhne Grande Lange 1

Klik za veću sliku

Grande Lange 1, već kultni sat među obožavateljima A.Lange & Söhne satova, je dobio novu inačicu koja se uz par pojedinih detalja na brojčaniku, najviše razlikuje i u potpuno novom mehanizmu. Novi model je dobio nešto “mršavije” kućište koje mjeri promjer 40.9mm što ga svrstava u optimalnu granicu za dress satove. Poznavatelji Grande Lange 1 linije će odmah uočiti da se na novom modelu manji brojčanici na glavnom brojčaniku ne preklapaju, što je i bila jedna od najvećih kritika vezanih za stariji model (kao što je Grande Lange 1 115.032).

S obzirom na novi raspored brojčanika, a time i kazaljki, Lange je razvio kompletno novi mehanizam Calibre L095, još i tanji od svog prethodnika. Uz smanjene dimenzije mehanizma, dvije glavne opruge su zamijenjene sa jednom, što nije utjecalo na solidnu rezervu snage od 72h.  Mehanizam L095 je napravljen od čak 397 dijelova, od kojih je većina ručno ukrašena od strane vrhunskih A.Lange gravera. Pozadina svakog A.Lange modela je naprosto savršena, pa tako i kod novog Grande Lange 1, koja prikazuje vrhunski obrađen mehanizam sa ogromnim mostom od srebra (poznatiji kao 3/4 plate).

Uvećana slika detalja graviranja na mostu nemirnice

Kao i stariji model, novi Grande Lange je predivan klasičan sat sa vrlo jednostavnim linijama i dvostrukim manjim brojčanicima na glavnom brojčaniku (poznatiji kao Glashütte brojčanik). Veći brojčanik prikazuje vrijeme sa satnom i minutnom kazaljkom, dok je manji brojčanik rezerviran sa “sekundarku”. Srebrni brojčanik također ima i indikator rezerve snage na samom desnom boku, kao  i poprilično veliki prozor za datum. Grande Lange 1 je moguće kupiti u tri verzije, i to od žutog i ružičastog zlata, te platine.

Grande Lange 1 ref. 117.021 (žuto zlato)

Grande Lange 1 ref. 117.032 (ružičasto zlato)

Grande Lange 1 ref. 117.025 (platina)

A Lange 1 Tourbillon Perpetual Calendar

Klik za veću sliku

Uz Grande Lange 1 model, predstavljeno je i novo remekdjelo Lange manufakture – Tourbillon Perpetual Calendar, sat koji uz godišnji kalendar i tourbillon uzima titulu najkompliciranijeg modela u Lange 1 liniji. Iako je tehnički daleko kompliciraniji od klasičnog Lange 1 modela, brojčanik je zadržao čitljivost i ljepotu A.Lange & Söhne dizajna. Tourbillon komplikacija se ne nalazi na prednjoj strani sata, nego je premještena na pozadinu, kako bi ste se mogli diviti mehanizmu kada ga skinete s ruke.

Uz tourbillon komplikaciju, u mehanizam je integriran i godišnji kalendar koji je vrlo kreativno prikazan na glavnom brojčaniku. Prikaz prijestupne godine je na 6h poziciji, a ispod njega je strelica koja ukazuje na mjesec u godini pomoću rotacijskog diska na samom rubu brojčanika. Retrograde skala na lijevoj strani više ne prikazuje rezervu snage, nego dan u tjednu, a polovicu brojčanika za sekunde je zauzeo indikator mjesečevih mijena. Kao što se i može očekivati od Langea, mehanizam L082 je doveden do savršenstva, zahvaljujući primjeni plemenitih materijala i vrhunske ručne obrade.

Lange L082

Predstavljene su dvije verzije, sa kućištem od platine (720.025) i ružičastog zlata (720.032) te dolaze u kombinaciji sa aligator kožnim remenom. Naravno, vrh urarstva ima i svoju cijenu. Za Grande Lange 1 je potrebno izdvojiti 31.000€ (zlato) ili 47.000€ ukoliko želite platinu. Lange Tourbillon Perpetual Calendar, je za očekivati, skuplji. Čak 240.000€ za zlatni model ili 270.000€ za platinu.

Klik za veću sliku


There are no comments

Add yours