TAG Heuer Mikrogirder 2000 [VIDEO]

Klik za veću sliku

Sjećate li se MIKROTIMER 1000 koncepta, odličnog ručnog sata kojeg je TAG Heuer predstavio prošle godine, te koji je u mogućnosti mjeriti 1/1000 sekunde? Izgleda da je netko u TAG Heueru zaključio kako taj model nije dovoljno brz, odnosno dovoljno precizan pa su odlučili napraviti nešto novo…dvostuko brži i dvostruko precizniji Mikrogirder 2000.

Klik za veću sliku

Novi TAG Heuer Mikrogirder 2000 je prvi sat na svijetu koji je u mogućnosti mjeriti 1/2000 sekunde (ili 5/10.000 sekunde kako navodi TAG Heuer). Kao i kod Mikrograph i Microtimer modela, mehanizam koristi sustav sa dvije nemirnice, od koje jedna služi za klasično mjerenje vremena, a druga za funkcije chronographa. Dok klasične nemirnice kod satova kucaju od 18.000 do 36.000 otkucaja po satu, nemirnica chronographa na Mikrogirder 2000 modelu radi na nevjerojatnih 7.200.000 otkucaja po satu, što znači da u jednoj sekundi kazaljka napravi točno 20 okretaja.

Klasičan dizajn nemirnice ne bi dugoročno mogao podnijeti takvu brzinu i trenje, stoga se moralo riješiti problem na drugi način. Rješenje je našao TAG Heuer u dizajniranju linearnog oscilatora , konstruiranog od tri poluge, koje osciliraju pod malim kutem na izuzetno velikim brzinama. Upotrebom ovog rješenja rješavaju se gore navedeni problemi, kao i problem rezerve snage koju je imao već spomenuti Microtimer model (oko 4 minute).

Vezano na dizajn, vidi se da je oblik kućišta i dizajn brojčanika dosta utjecao na dizajniranje Mikrogrider-a. Brojčanik je vrlo zanimljive sive boje sa kružnim brušenim uzorkom koji se sastoji od dva sub-diala i malenog “prozora” koji prikazuje linearni oscilator. Gornji sub-dial (na 12h) služi za mjerenje sekundi chronographa te svaki pomak kazaljke se čita kao vremenski period od tri sekunde. Sub-dial na 3h mjeri 1/10 sekunde, dok glavna kazaljka prikazuje preko rubne skale 1/100, 1/ 1000 i 1/2000 sekunde.

Kućište sata je napravljeno u stilu klasičnih štoperica, takozvanom “Bullhead” stilu, sa krunicom i pušerima na samom vrhu kućišta. Na slikama možete vidjeti da je i lice sata pomalo nagnuto, kako bi čitanje bilo olakšano. Cijena je još uvijek nepoznata, ali s obzirom da je Mikrotimer koštao 65.000€, onda će sigurno ovaj model biti skuplji.

Klik za veću sliku


There are no comments

Add yours