SIHH: Jaeger-LeCoultre Duomètre à Sphérotourbillon [VIDEO]

Klik za veću sliku

U prosincu 2011. godine Jaeger LeCoultre je predstavio vrlo impresivan koncept nove Sphérotourbillon komplikacije koja, prema riječima Stéphane Belmont-a, jednog od glavnih direktora JLC-a, omogućava izuzetno precizno mjerenje vremena. Predstavljamo vam jedan od prvih modela sa tom komplikacijom,  Jaeger-LeCoultre Duomètre à Sphérotourbillon.

Klik za veću sliku

U posljednjih nekoliko godina, Tourbillon komplikacija je postala jedan od glavnih marketinških alata u svijetu visoke i luksuzne klase satova. U krugovima kolekcionara i ljubitelja satova se i dan danas raspravlja o tome da li Tourbillon komplikacija daje veću dozu preciznosti nad klasičnim dizajnom nemirnica. Jaeger LeCoultre se odlučio time pozabaviti i razviti Tourbillon komplikaciju koja će zaista raditi preciznije.

O odnosu na ostale satove “tog kalibra”, Duomètre à Sphérotourbillon je u potpunosti moguće nositi kao normalan  svakodnevni sat. Sa svojih 42mm promjera i 14mm debljine spada u kategoriju vrlo ugodnih satova za nošenje, ali i predivnih za promatranje. Jedna od zanimljivosti sata je i Dual-Wing koncept, revolucionarni mehanizam koji je konstruiran od 460 komponenata, među kojima su i dvije glavne opruge. Jedna opruga služi za pokretanje  Sphérotourbillon-a a druga se koristi za pokretanje ostalih funkcija sata, poput kazaljki.

Brojčanik sata je fenomenalno odrađen, u klasičnom Jaeger stilu sa određenom dozom klasike i luksuza. Na desnoj strani brojčanika se nalazi glavni brojčanik za prikazivanje sati i minuta, datum, dva indikatora rezerve snage, te 24 satna skala na 12h lokaciji (GMT) i tekuće sekunde na 6h lokaciji.

Klik za veću sliku

Međutim, glavna stvar na satu je ipak očita sa lijeve strane brojčanika, fenomenalna Sphérotourbillon komplikacija. Jaeger LeCoultre je otišao korak dalje, pa je klasičnoj Tourbillon komplikaciji dodao još jednu osovinu koja naginje Tourbillon za 20 stupnjeva. Kompletno kućište Sphérotourbillon-a je napravljeno od 105 komponenata, a jedna od važnijih je i cilindrična opruga koju je razvio A. Lange & Sohne.  Sphérotourbillon se kreće različitim brzinama, pa je tako potrebno 30 sekundi kompletnom tourbillonu da napravi potpunu rotaciju, dok je za potpunu rotaciju kaveza pod kutem potrebno svega 15 sekundi. Kako bi se osigurala preciznost prilikom namještanja sata, uvedena je flyback funkcija za “sekundarku”. Kada se izvuče krunica i namjeste se kazaljke, dovoljno je pritisnuti pušer na 2h lokaciji kako bi sekunde krenule “od nule”. Time se ne prekida rad tourbillona i ne gubi se amplituda i preciznost.

Klik za veću sliku

Jaeger-LeCoultre Duomètre à Sphérotourbillon dolazi u kombinaciji sa smeđim kožnim aligator remenom, te isključivo sa 18k zlatnim kućištem. Tokom ove godine se očekuje model sa kućištem od platine, ali samo u limitiranoj seriji od 75 komada. Cijena: 220.000€


There are no comments

Add yours