HYT H1: Prvi hidro-mehanički sat [VIDEO]

Klik za veću sliku

U sklopu svjetske premijere, predstavljamo Vam prvi u svijetu sat koji koristi mehanički mehanizam i tekućinu za prikazivanje vremena – HYT (The Hydro Mechanical Horologists) H1.

U zadnjih mjesec dana se jako “šuška” o ovom modelu, čiju ste najavu mogli čitati upravo na Portalu Satova. Ništa čudno, jer se po prvi puta spominje korištenje tekućine kao način prikazivanja vremena na nekom satu, koji je ujedno i mehanički. Odmah što vam ulazi u fokus je kričavo zelena boja koja putuje putem kružne cijevi oko brojčanika sata. Ako malo bolje pogledate slike, možete uočiti indikatore sati sa unutrašnje strane brojčanika koji ovisno o položaju tekućine pokazuju koliko je sati. Dva cilindra koja se nalaze na sredini sata, u sklopu mehaničkog mehanizma, služe za pumpanje tekućine ovisno o vremenu koji sat pokazuje.

Klik za veću sliku

 U centru brojčanika se nalazi manji, minutni brojčanik koji služi za prikazivanje minuta tekućeg sata. Desno od njega je “sekundarka” koja više liči na turbinu nego na kazaljku, a sa lijeve strane se nalazi indikator rezerve snage. Prema HYT, čak sedam patenata je vezano za ovaj sat, a testiranja su pokazala da se sat normalno može koristiti kao dnevni sat bez potrebe za nekakvom posebnom brigom. HYT H1 nije malen sat sa svojih 49mm promjera i 18mm debljine, što je čak i prihvatljivo kada uzmete u obzir da se u njemu nalazi ovakav sustav. Mehanizam je očito unikatan, sa 65 sati rezerve snage, koji se ručno navija preko vanjske gumirane krunice. Kućište je kompletno od titana, a osim verzije na slikama planira se i PVD verzija, kao i verzija od 18k žutog zlata.

HYT H1 PVD

HYT H1 18k Gold

HYT H1 možete službeno vidjeti na sajmu u Baselu ove godine. Cijena? Mucho dinero….$45.000 za titan model


There are no comments

Add yours