RADOD-Star200CHRONO04

Klasika i elegancija: Novi Rado D-Star 200

Švicarski proizvođač satova Rado je nedavno predstavio svoju novu liniju sportskih/ronilačkih satova nazvanu D-Star 200.

Novi Rado sportski modeli, koji su dizajnirani da mogu poslužiti iznad i ispod površine vode, izgledaju fenomenalno.  D-Star 200 je raspoloživ u dvije varijante, kao chronograph (na prvoj slici) ili kao klasični sat sa tri kazaljke. Iako  nisu izbačene potpune tehničke specifikacije, pretpostavlja se da će promjer kućišta biti između 42 i 44 mm, a debljina oko 15mm (za chrono ) i 12mm (za non-chrono). Oba modela su vodootporna do 200m, što znači da se mogu bez problema nositi sa aktivnostima vezanim uz ronjenje ili snorkling. Dizajn sata potječe iz DiaStar modela, predstavljenog 1962. godine, koji je bio prvi sat otporan na ogrebotine zahvaljujući keramičkom kućištu.

Klik za veću sliku

Chronograph model oduševljava jednostavnim dizajnom i detaljima po kućištu, brojčaniku i remenu. Zapravo, brojčanik teško da i može biti jednostavniji sa crno-bijelim tonovima, klasičnim rasporedom sub-diala na 3 i 9h, i sa datumom na 6h kojeg povećava cyclops. Keramika, po kojoj je poznat Rado, nije zaobišla ovaj model. Prsten na luneti je keramički, ali i centralni linkovi na narukvici koji se odlično uklapaju sa poliranim vanjskim linkovima. Pušeri koji pokreću i zaustavljaju chronograph su izvedeni u obliku klipova, i ne strše previše iz kućišta što je garancija udobnosti kod višesatnog nošenja.

Klik za veću sliku

Mehanizam koji kuca u chrono modelu je ETA A05.H31 sa 54 sata rezerve snage koji je temeljen na ETA 77xx mehanizmu.

Klik za veću sliku

Dizajn kućišta klasičnog modela sa tri kazaljke je praktički identičan većem chrono “bratu”. Kao o kod chrono modela, i ovdje je korištena keramika, ali samo na luneti. Metalni remen je umjesto keramičkih centralnih linkova dobio brušene od čelika. Modra boja lunete se savršeno uklapa u boju brojčanika, koji je vrlo minimalistički dizajniran (što je i pohvalno). I ovaj model krasi safirno staklo na pozadini koje prikazuje dekoriran ETA 2824 mehanizam sa 38h rezerve snage.

Klik za veću sliku

Cijena skupljeg chrono modela se kreće oko 1.700€


There are no comments

Add yours