10355688_724780957560248_860168981700977843_o

SIHH: IWC Pilot Watch Chronograph TOP GUN Miramar

SIHH sajam je praktički udaljen nekoliko tjedana a već “veliki igrači” u svijetu satova polako izbacuju informacije o novim modelima koje misle predstaviti javnosti na tom sajmu. Jedan od njih je i IWC Schaffhausen koji je najavio kako će 2012. godina biti godina pilotskih satova (2011. je bila godina Portofino serije satova). Ukupno bude predstavljeno čak pet novih Pilot modela, a upravo su izbačene slike najboljeg modela u ponudi – IWC Pilot Watch Chronograph TOP GUN Miramar.

Klik za veću sliku

IWC Schaffhausen je jedan od pionira pilot satova, točnije od 1936. godine kad je lansiran IWC Special Pilot’s Watch. Uz pilote, takve satove su najviše koristili i navigatori za koje je bila rađena posebna verzija brojčanika, poznata kao ‘Type B’, koju je karakterizirala mala satna kazaljka sa unutarnjim satnim brojčanikom i velika minutna kazaljka sa vanjskim brojčanikom.

Vrlo slična stvar je napravljena kod novog TOP GUN Miramar modela. U odnosu na stari TOP GUN Chronograph model, moderni dizajn se stavio u drugi plan, te su korišteni neki elementi starih pilot satova iz prošlog stoljeća. Elementi poput unutrašnje satne i vanjske minutne skale (kao na Type B satovima), boje iluminacije koja izgledom podsjeća na patinu koja se javlja nakon višegodišnjeg korištenja, dizajna brojčanika koji podsjeća na stare instrumente u zrakoplovu te zelenog remena od posebne vrste tkanine.

Međutim, nije sve “starinsko” na novom TOP GUN Miramar modelu (ne zove se TOP GUN bezveze). Kućište je napravljeno od keramike sa posebnim premazom (zirconium oxide) koje mu garantira iznimno visoku otpornost na habanje i ogrebotine. Uz to, pušeri za chronograph funkcije, kao i poklopac su napravljeni od titana. Detalji o težini nisu još objavljeni ali vrlo vjerojatno je sat iznimno lagan i udoban na ruci.

Klik za veću sliku

Što se tiče mehanizma, IWC je odustao od ETA7750 chrono mehanizma i odlučio staviti svoj in-house calibre 89365 flyback chronograph mehanizam sa rezervom snage od 168 sati i anti-magnetic zaštitom. Cijena će biti poznata za vrijeme trajanja SIHH sajma.


There are no comments

Add yours