Bulgari Daniel Roth Grande Sonnerie Quantieme Perpetual [VIDEO]

Klik za veću sliku

Predstavljamo vam jedan od najkompliciranijih (a bome i jedan od najskupljih) satova predstavljenih 2011. godine, Bulgari Daniel Roth Grande Sonnerie Quantieme Perpetual.

Klik za veću sliku

Nova Bulgari Daniel Roth kolekcija satova djeluje vrlo impresivno na slikama, a pogotovo “na papiru” kada se pogledaju specifikacije mehanizma. Radi se o potpuno novom Grande Sonnerie Perpetual Calendar mehanizmu, imena DR 5307 u kojeg je ukomponirano čak 22 komplikacije. Sam mehanizam je napravljen od 923 komponente, te je potrebno otprilike godinu dana da bi se kompletni sat završio (samo na ukrašavanje mehanizma otpada oko 6 mjeseci, pošto se sve ručno radi). Najzanimljivija karakteristika ovog sata je Grand/Little (petite) Sonnerie, odnosno komplikacija  mehaničkog sata koja putem “čekića” signalizira zvukom puni sat i četvrtine sata (pogledati video ispod). Prema Bulgari-u, ovaj karakterističan zvuk u satu bi se trebao čuti  433.500 puta u godini ako se kontinuirano koristi. Ono što iznenađuje, je da je sat automatic, jer većina satova sa ovakvim komplikacijama su na ručno navijanje.

Uz već spomenutu Grand/Little (petite) Sonnerie komplikaciju, tu su još Minute repeater, Tourbillon, Perpetual (godišnji) kalendar, indikator prijestupne godine, Mjesečeve mijene, indikator rezerve snage mehanizma, indikator rezerve snage Grand/Little (petite) Sonnerie…

Klik za veću sliku

S obzirom da sat ima popriličan broj komplikacija, brojčanik je dizajniran vrlo elegantno i jednostavno. Odličan su detalj dva safirna sub-diala koji služe za prikazivanje dana u tjednu i mjeseca kao i dva indikatora rezerve snage na 13:30 i 16:30h  (jedan za rezervu snage mehanizma, drugi za rezervu snage Grand/Little (petite) Sonnerie). Centralni sub-dial služi za prikaz datuma i prijestupne godine a na 12h lokaciji se našao indikator prikaza Mjesečevih mijena.

Klik za veću sliku

Pozadina sata nije ništa manje atraktivna. Safirno staklo daje pogled na predivno dizajniran i ručno ukrašen mehanizam sa Tourbillonom i sustavom čekića koji daju karakteristični “gong” zvuk Sonnerie komplikacije. Jedino što je rotor mogao imati malo više detalja, pogotovo kada se radi o takvoj cjenovnoj klasi sata. Kućište od 18k žutog zlata je poprilično masivno i malo veće debljine, što se i podrazumijeva s obzirom na složenost mehanizma.  Koliko ova “priča” košta? Pa ukoliko ste Ruski tajkun onda i ne toliko puno… samo milion dolara…bez poreza!


There are no comments

Add yours