DSC_7329

Oris Diver’s Regulator “Der Meistertaucher” [RECENZIJA]

Oris je već dugi niz godina poznat po proizvodnji pravih, hardcore ronilačkih satova kakve možemo vidjeti na zapešćima ronioca na ekstremnim dubinama ili ekstremnim uvjetima, pogotovo kada ih gledamo na Discovery Channelu ili National Geographic-u. Oris “Der Meistertaucher”, ili u doslovnom prijevodu “Glavni ronioc”, je jedan od takvih satova…kvalitetan, iznimno izdržljiv, pouzdan, namijenjen za ekstremne dubine i poprilično velik.

Međutim, ajmo malo baciti sat u “drugi plan” i koncentrirati se na pakiranje sata, koje se većinom po recenzijama ostavlja za sam kraj. Kutija sata je vrlo elegantno dizajnirana i kompletno crna, sa tankom vodoravnom crvenom linijom i natpisom “ORIS – Swiss Made Watches Since 1904”. Tek nakon skidanja vanjskog poklopca već možete naslutiti kakav bi se sat mogao nalaziti unutra.

Klik za veću sliku

Prednja crvena strana kutije se spušta kao crveni tepih i otkriva kofer od kompozitnih materijala koji izgleda kao da je u njemu pohranjen plutonij. Ovakvo pakiranje je i jako praktično jer kasnije može poslužiti kao spremište za osjetljive predmete poput fotoaparata ili mobitela. Cijeli kofer je iznimno robusno napravljen, sa čvrstom ručkom i kopčama te je kompletno vodootporan. Uz sam sat se dobije i poprilična oprema koja uključuje dodatni gumeni remen sa titanskom kopčom, rezervni štiftovi, dva alata za zamjenu i skraćivanje remena kao i detaljna uputstva o samom satu.

Klik za veću sliku

Klik za veću sliku

Kućište:
Oris “na papiru” zvuči poprilično velik i djeluje težak. A koji sat ne bi sa svojih 49mm promjera, 15.25 mm visine i 565.2mm3 obujma? Međutim, tek nakon primanja u ruku shvatite da iako je promjer 49mm, Oris ne djeluje tako. Razlog je u dizajnu kućišta, odnosno u obliku “obrnute šalice” u kojem je širi dio sata na dnu, a uži na vrhu. Time sat svojom punom površinom sjeda na zapešće, te je puno udobniji prilikom višesatnog nošenja. Iako djeluje poprilično težak za svoju veličinu, u stvarnosti je druga priča. Naime, kompletno kućište, remen i kopča su napravljeni od titana. Ako izuzmemo prihvate za remen i izuzetno tanak rub lunete, kompletni sat je brušenog finiša, što i najviše priliči pravom tool satu. Palac gore za Oris!

Klik za veću sliku

Klik za veću sliku

Klik za veću sliku

Luneta je unidirekcionalna (okreće se samo u smjeru obrnutom od kazaljke na satu) sa 120 klikova i nažalost nije keramička, što uostalom niti ne bi pasalo uz ovaj tip sata i poprilično bi bila skupa za zamijeniti u slučaju većeg oštećenja. Luneta daje dobar feedback i nema gotovo nikakvog “lufta” između “klikova”. Rub lunete je pošteno nazubljen, kako bi ju mogli laganije koristiti sa rukavicama ili mokrim rukama.
Safirno staklo sa antireflektivnim premazom je blago zakrivljeno, ali samo pod ekstremnijim kutovima tako da nema izobličenja kada se gleda direktno u brojčanik. Sat je vodootporan do 1000 metara, a kao i svaki malo ozbiljniji ronilački sat, i ovaj ima manualni HEV (Helium Escape Valve) u obliku krunice na navoj na 2h koji je koristan prilikom saturacijskog ronjenja. Krunica na 4h služi za podešavanje vremena, daje jako dobar feedback a radi povećanih dimenzija krunice, vrlo je jednostavno otvaranje i zatvaranje.

Klik za veću sliku

Klik za veću sliku

Remen i kopča:
Oris Meistertaucher se isporučuje sa dva remena, metalnim (točnije titanskim) i gumenim. Titanski remen je iznimno kvalitetno napravljen po uzoru na popularne Oyster remene sa brušenim centralnim i poliranim bočnim linkovima. Sustav mijenjanja linkova je single screw type a sam remen možete sami smanjiti sa pripadajućim alatima.

Klik za veću sliku

Klik za veću sliku

Prihvati za remen, koji su ujedno i Orisov zaštitni znak, su također prisutni i na ovom modelu. Nisu baš najbolje rješenje ako razmišljate o aftermarket remenima, ali su s druge strane izuzetno sigurni (prihvati remena su deblji u odnosu na klasične prihvate) i uklapaju se u dizajn sata.

Klik za veću sliku

Klik za veću sliku

Sa kopčom metalnog remena sam oduševljen. Za razliku od starijih Oris ronilačkih satova, nova kopča je svjetlosnu godinu ispred. U potpunosti je napravljena od jednog komada titana te je kompletno brušena uz izuzetak male polirane crte na rubovima. Ono što će budući vlasnici posebno cijeniti su mikro podešenja na kopči, putem kojih mogu skraćivati ili povećavati remen za par mm, taman koliko je potrebno kako bi dobili savršenu udobnost. Remen je kod prihvata širok 24mm, a ta se širina postupno smanjuje na 20mm kod kopče.

Klik za veću sliku

Klik za veću sliku

Gumeni remen, koji blago miriši na vaniliju, djeluje kvalitetno i izgleda kao da bez ikakvih problema može izdržati višegodišnje maltretiranje. Za podešavanje veličine remena je potrebno odrezati gumene viškove, stoga zapamtite – izmjerite dva puta, režite jednom. Oba remena dolaze sa ekstenzijom za ronilačka odjela, koja povećavaju veličinu remena za otprilike jedan 3-4 cm (vrlo praktično kada koristite deblja “suha” ronilačka odijela).

Klik za veću sliku

Brojčanik:
Brojčanik je vjerojatno najzanimljiviji dio sata. Ono što prvo upada u oči je regulator komplikacija, odnosno odvajanje satne i sekundne kazaljke od glavne osovine. U Orisu je ipak netko razmišljao glavom kada je dobio zadatak dizajnirati profesionalni ronilački sat. Prilikom urona, jedino što je bitno na satu je minutna kazaljka kojom se mjeri vrijeme urona, pa je i logično da ta kazaljka bude i najuočljivija i u samom centru. Ovakav način prikazivanja vremena traži malo privikavanja, ali jednom kad se naviknete nema nikakvih problema. Meni je bilo potrebno svega par sati.

Klik za veću sliku

Klik za veću sliku

Sub-dialovi na brojčaniku nisu izvedeni u klasičnom “12-3-6-9” stilu, nego su blago pomaknuti, točnije na 10h (sekunde) i 4h (sati). Sub-dialovi imaju jako zanimljivu obradu u obliku koncentričnih kružnica, koje se tek vide na nešto jačem svijetlu. Svi indikatori su metalni i reljefni a na 6h poziciji se našao i prozor za datum. Brojčanik je lijepo balansiran, sa ne previše teksta, a duž cijelog brojčanika je prisutan valovit uzorak, vrlo sličan onome na Omega Seamaster Professional modelima. Ono što me oduševilo na satu je iluminacija. Narančaste je boje i za razliku od ostalih satova gdje je prisutna na kazaljkama i indikatorima, ovdje je ima gotovo na svemu. Sve podjele na subdialovima, uključujući i brojke, svijetle u mraku i to izgleda naprosto fenomenalno.

Klik za veću sliku

Mehanizam:
Oris je za ovaj model upotrijebio cal. 649, koji je zapravo modificirana verzija ETA 2836-2 mehanizma sa regulator komplikacijom i datumom. Mehanizam radi vrlo uglađeno na 28.800 bph (ili 4 Hz), ima rezervu snage od 38 sati a prebacivanje datuma se odvija točno u 00:00. Ručno navijanje mehanizma ima onaj fini osjećaj prilikom namještanja sata, dok kazaljke nemaju nikakav prazan hod. Što se tiče preciznosti, prilikom normalnog nošenja, sat je dnevno gubio oko tri sekunde, što ga stavlja u COSC razred, iako se ne radi o Chronometre mehanizmu. Vrlo zanimljivo, ali sat je dosta “tih”. Pod tih, mislim da se ne čuju otkucaji nemirnice na bližoj udaljenosti od uha što je vrlo vjerojatno radi debljine kućišta.

Klik za veću sliku

Osobni dojmovi
Ukratko, sat je pojava na ruci. Em jer je Oris, em radi dimenzija, em radi regulator komplikacije. Sat odiše totalnim tool izgledom i svakako daje osjećaj da može bez problema podnijeti i više od onoga za što je namijenjen. Ako kojim slučajem kupujete sat za ronjenje, ovaj model je definitivno preporuka. Osobno nisam fan poliranih površina na metalnom remenu, pa mi je to subjektivna zamjerka na ovom modelu, ali u neku ruku fino balansira sat, tako da nije namijenjen nošenju isključivo na ronilačkom odjelu.

Klik za veću sliku

Klik za veću sliku

Oris Diver’s Regulator “Der Meistertaucher” možete kupiti u SILVERTIME web shopu po cijeni od 16.911kn.


There are no comments

Add yours