Novi Blancpain ronilački sat – X Fathoms [VIDEO]

Prije nekoliko sati je u Dubai-u održana svjetska premijera potpuno novog profesionalnog ronilačkog sata Blancpain X Fathoms.

Još od davne 1952. godine kad je predstavljen prvi Fifty Fathoms model, švicarski proizvođač satova Blancpain se smatra pionirom ronilačkih satova. Stoga ni ne čudi što konstantno razvijaju nove modele namijenjene upravo za podvodni rad, a njihov zadnji model, X Fathoms, upravo pokazuje koliko su napredovali. Za razliku od drugih proizvođača koji izbacuju brdo novih high-end modela koji neće vidjeti niti dno bazena, X Fathoms je namijenjen da doslovno posluži kao backup ronilačkom računalu.

Po dizajnu sata se vidi da je ronjenje primarna funkcija, stoga je ovaj model opremljen sa analognim mehaničkim dubinomjerom i retrograde brojačem za sigurnosni dekompresijski zastanak. Kućište sa svojih 55.6mm promjera (300m WR) je poprilično veliko, ali je korišten titan kako bi se smanjila težina. Na boku kućišta, kao i na pozadini se nalaze sačaste komore, koje omogućavaju ulaz vode u kućište kako bi se mogla izmjeriti trenutačna dubina.

Klik za veću sliku

Vjerovali ili ne, ali brojčanik sadrži točno sedam kazaljki, s time da samo tri pokazuju vrijeme. Uz satnu, minutnu i sekundnu kazaljku, čak tri dodatne kazaljke prikazuju dubinu i evo na koji način: Uz klasičnu satnu skalu (12-03-06-09) postoji vanjska skala koju koristi plava kazaljka, a služi za precizno mjerenje dubine do 15 metara. Istovremeno, unutrašnja skala prati trenutačnu dubinu sa manjom žutom kazaljkom, ali skala ide sve do maksimalnih 90 metara. Postoji i treća, crvena kazaljka, sakrivena iza žute kazaljke koja služi za prikaz maksimalne dubine (na slici iznad, sat se nalazi na 7,5 metara a maksimalna dubina je iznosila 85 metara).

Jedna poprilično zanimljiva stvar je i već spomenuta retrograde skala na 10-11h poziciji za sigurnosni dekompresijski zastanak  (popularni naziv koji ronioci koriste je “pet na pet” što bi značilo pet minuta zaustavljanja na pet metara dubine). Nakon što ronioc stigne na dubinu od pet metara, potrebno je pritisnuti pušer na 10h lokaciji kako bi skala počela odbrojavati pet minuta sigurnosnog stajanja. Nakon pet minuta, ronioc može sigurno izroniti na površinu. Mehanizam sata je je potpuno novi caliber 9981B, baziran na postojećem Blancpain caliber 1315. Mehanizam ima čak tri glavne opruge koje mu omogućuju rezervu snage do čak 120 sati. Kao i većina high-end modernih mehanizama i caliber 9981B ima silicijsku nemirnicu koja je izuzetno otpora na magnetizam.

Poprilično je unikatan i vrlo robustan gumeni remen koji se proteže duž cijelog poklopca sata kako bi što udobnije stajao na ruci. Informacije o cijeni još uvijek nema, ali pratite službenu temu na forumu za dodatne novosti o novom X Fathoms modelu.

Klik za veću sliku


There are no comments

Add yours