IWC Portuguese Siderale Scafusia [VIDEO]

Klik za veću sliku

IWC Portuguese Siderale Scafusia sat, koji upravo gledate na slikama, je najkompliciraniji i najnapredniji IWC razvijen u pogonima u Schaffhausen-u. Za razvoj ovog modela je bilo potrebno nešto više od 10 godina intenzivnog istraživanja i rada kako bi se proizveo  jedinstven vremenski i astronomski instrument.

Klik za veću sliku

Kao i većina satova “tog kalibra” (čitajte: jako komplicirani i jako skupi), Siderale Scafusia prikazuje vrijeme na obje strane sata, na brojčaniku i pozadini. Pogledom na dizajn sata, kao i neke elemente brojčanika, točno se može uočiti povezanost sa nekim high-end modelima Portuguese serije poput TOURBILLON MYSTÈRE RÉTROGRADE ili TOURBILLON HAND-WOUND modela. Brojčanik se sastoji od nekoliko glavnih dijelova. Naravno, najveći dio zauzima klasičan brojčanik sa kazaljkama koje pokazuju solarno vrijeme (Solar Time, još poznatije kao lokalno vrijeme), dok je na “12h” poziciji zvjezdano vrijeme (Sidereal Time), precizno do +/- 11.5 sekundi godišnje.

Koja je razlika između solarnog i zvjezdanog vremena? Solarno vrijeme je definirano kao vrijeme između dva prolaska Sunca, kada Sunce prelazi sa južnog na sjeverno nebo, kroz meridijan, te iznosi 23 sata 56 minuta i 4 sekunde. Zvjezdano vrijeme je vrijeme potrebno da Zemlja napravi potpunu rotaciju oko svoje osi. Prosječan solarni dan iznosi 24 sata, dok je zvjezdani dan oko četiri minute sporiji nego prosječan solarni dan.

Dvije vertikalno postavljene glavne opruge osiguravaju čak 96 sati rezerve snage, a na samom brojčaniku je vidljiv indikator rezerve na “4:30h” lokaciji. Naravno, najljepši dio brojčanika otpada na tourbillon koji je za ovaj sat poprilično revolucionaran. Constant Force Tourbillon je naziv novog tourbillona kojeg je razvio IWC. Kod klasičnih satova, kako se smanjuje rezerva snage, tako i otpada amplituda rada nemirnice. Constant Force Tourbillon riješava taj problem, jer je u prvih 48 sati kod potpuno navijenog sata, amplituda gotovo nepromjenjiva. To ujedno i vrlo zanimljivo izgleda jer “sekundarka” ne klizi kao kod klasičnih mehaničkih satova, nego se kreče u koracima od jedne sekunde (video).

Klik za veću sliku

Pozadina sata je zapravo dio gdje se odvija sva čarolija. Najveću površinu pozadine otpada na zvjezdanu mapu, koja se izrađuje isključivo po želji kupca. Zvjezdana karta može prikazivati između 500 i 1000 zvijezda, ovisno o lokaciji za koju se klijent odlučio. Zvjezdana mapa se rotira tijekom dana u smjeru kazaljke na satu ili obratno, ovisno o tome da li se odabrana geografska lokacija nalazi na sjevernoj ili južnoj hemisferi. Horizont, prikazan žutom elipsom, prikazuje kretanje zvijezda i dio neba vidljivog u noći na koordinatama koje su ispisane na safirnom poklopcu.

Crvena kružnica prikazuje trenutnu orbitu Sunca ovisno o godišnjem dobu a dvije kazaljke (crvena sa točkom i žuta sa suncem) prikazuju solarno i zvjezdano vrijeme na 24h unutarnjoj skali. Vanjska skala služi za prikazivanje izlaska i zalaska sunca, a čita se putem dvije crvene kazaljke na samom rubu zvjezdane karte. Pozadina sata također prikazuje godišnji kalendar. Na samom vrhu zvjezdane karte moguće je očitati dan u godini, tako da bi se 1. Siječanj  prikazao kao DAY 1, a 31. Prosinac kao DAY 365, ili 366 ako je prijestupna godina.  Safirno pozadinsko staklo ima polarizacijski filtar koji mijenja boju ovisno o dobu dana. Tako po danu zvjezdana mapa ima modro plavu boju, dok u noći poprima sivu. Mehanizam koji pokreće ovo mehaničko remek-djelo je caliber 94900, ručni mehanizam od 56 rubina koji radi na 18.000 bph.

Klik za veću sliku

Klik za veću sliku

U sklopu IWC Schaffhausen Special Service odjela, Portuguese Siderale Scafusia se može personalizirati po željama kupca. Moguće je birati između nekoliko materijala kućišta i kožnih remena, tipova brojčanika, boje brojčanika kao i boja kazaljki. Ako se kojim slučajem pitate koja je cijena ovog predivnog mehaničkog sata predlažem da prvo sjednete. Naime, cijena se kreče oko 750.000 CHF, ovisno o vašim željama.


There are no comments

Add yours