UR1001-angle

URWERK UR-1001 Zeit Device

Kada se danas pogledaju funkcije modernog mehaničkog sata, gotovo uvijek se radi o mjerenju relativno kratkog vremenskog perioda, poput sekunda, minuta, ili sati. Neki satovi “prate” duži vremenski period poput dana, mjeseca pa čak i godine. Međutim, vrlo rijetko se viđaju satovi koji ciljaju više, koji ne samo da prikazuju vrijeme od sto godina nego i nevjerojatnih tisuću.

URWERK UR-1001 Zeit Device, poznatiji kao “milenijski sat” izgleda kao da je izašao iz nekog SF blockbuster filma. Nema remena, nema klasičnog brojčanika kao ni uobičajene lunete. Pogled na brojčanik zapravo zbunjuje, jer se ne zna “ko pije, ko plača” u moru kazaljki, skala i indikatora. Ovo je zapravo moderna interpretacija džepnog sata.

Kućište Zeit Device-a je napravljeno od kombinacije čelika i titana obrađenog AlTiN-om (Aluminium Titanium Nitride) kako bi se postigao crni mat finiš. Dizajn prikazivanja vremena nije nikakva nepoznanica ukoliko ste upoznati sa URWERK modelima. Bazira se na takozvanim satelitima na kojim su fiksirana tri rotirajuća elementa sa satnim (ili nekim drugim) indikatorima koji pokazuju vrijeme na retrograde skali (donja skala pokazuje vrijeme od 8:16). Na sličan način je napravljen i gornji satelit, osim što on prikazuje mjesec u godini i dan u mjesecu (na slici 28. Kolovoz).  URWERK je uspio ugurati i Dan/Noć indikator na “9h” poziciji kao i rezervu snage na “1h”. Gotovo svaki kutak brojčanika je individualno obrađen, poput Côtes de Genève kod indikatora za rezervu snage ili kružnog brušenja kod retrograde skale.

Klik za veću sliku

Pozadina sata je još impresivnija, i djelomično liči na motor novog Lamborghini Aventador-a. Na samom dnu je prikazana mehanička ljepota satelita zaduženog za prikazivanje sati i minuta. Iznad, sa desne strane, se našao indikator promjene ulja (da, dobro ste pročitali) koji prikazuje vremenski interval od 5 godina nakon kojeg je potrebno napraviti servis mehanizma. Iznad “Oil Change” indikatora stoji stogodišnji brojač koji se kreče u koracima od pet godina. Kao “točka na I” sa lijeve strane je milenijski brojač dizajniran u obliku vertikalne skale koji može mjeriti do 1000. (tisuću) godina rada ovog spektakularnog uređaja.

Klik za veću sliku


There are no comments

Add yours